Grand Anglo-Francais Tricolore

Napisao/la  Petak, 22 Siječanj 2016 16:00

Veliki Anglo Francuski trobojni pas je pasmina koja se koristi kao goniči, najčešće u čoporima.

Ova pasmina spada u Englesko Francuske pasmine koje su dobivene križanjem Francuskih goniča i Engleskih lisičara.
Tipični trobojac ima izrazito duge noge, duge spuštene uši te dugačak rep. Njihova kratko dvoslojno krzno je trobojno, crno bijelo i smeđe boje. Visine u hrptu su 60 do 72 centimetra te mogu težiti između 33 i 36 kilograma.

Povijest i upotreba

Grand Anglo-Francais Tricolore nastao je križanjem trobojnog psa Poitevinsa te Engleskog lisičara. Ovakva kombinacija snažno je utjecala na ovu pasminu na mnogo načina. Ovi psi su snažni i zbijeni poput terijera sa snažnim krznom. Grand Anglo-Francais Tricolorci su se koristili kao psi za lov čopora, a najčešće se koriste za lov krupne divljači (Jelenska, srneća divljač, divlje svinje) te za lov lisica. Grand(veliki) se ne mora odnositi na samu veličinu psa, nego se to ime odnosi na veliki broj pasa u čoporu koji se koristio.
Ova pasmina je prepoznata u zemlji nastanka od strane Francuskog kinološkog društva, a međunarodno je priznata 1983. godine dodavanjem u grupu 6 pasmina, veliki goniči.
U francuskoj se Grand Anglo-Francais trobojci uzgajaju i koriste kao lovački psi, a ne kao ljubimci ili psi za izložbe. Pasmina je pronašla put do Amerike, gdje je priznata u Američkom kinološkom savezu, te stavljena među lovačke goniče. Pasmina je također registrirana na međunarodnim svjetskim lokacijama, a uzgajivači nude ovu rijetku pasminu, posebno lovcima.

Zdravlje i temperament

Ovaj veliki Englesko-Francuski pas treba velike količine vježbe. Obično se drže u velikim čoporima u ruralnim područjima pa postoji velika opasnost da se ne bi prilagodili gradskom i obiteljskom životu, iako su vrlo dobrodušne životinje. Pustiti takvoga psa sa uzice u gradu moglo bi biti vrlo opasno zbog njihova izrazito izraženog lovačkog instinkta.

Trobojci

Trobojno krzno sastoji se od tri boje, crne, smeđe i bijele, a boje su razbacane površinski. Česte su pojave pigmenata eumelanina i phaeomelanina. Zbog eumelanina ovi psi imaju crni plašt na leđima, a trbuh i prsa su smeđa ili crvena zbog phaeomelanina.

Ovi psi su izrazito povoljni za lov na velikim terenima te mogu goniti vrlo dugo. Njihova upotreba je vrlo uspješna, ali zbog toga što su vrlo rijetki, koliko mi znamo, kod nas ga nema.

K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023