Rodezijski gonič

Napisao  Petak, 18 Studeni 2016 10:00

Rhodesian Ridgeback danas je jedina registrirana pasmina porijeklom iz južne Afrike. Njihovi korijeni potiču sa Cape Colony u južnoj Africi.

Uporaba: Lovački, čuvar i kučni ljubimac

Porijeklo: Zimbabve (Afrika)

Prosječni životni vijek: 10-15 godina

FCI kategorija: VI - psi tragači, goniči i srodne vrste

Naziv na drugim jezicima: Rhodesian Ridgeback (EN)

Za ovog psa karakteristično je da ima potrebu za aktivnim životom, ali isto tako, može mu biti sasvim ugodno sjediti na krevetu i gledati televizor.

Rhodesian Ridgeback danas je jedina registrirana pasmina porijeklom iz južne Afrike. Njihovi korijeni potiču sa Cape Colony u južnoj Africi.


Temperament

Rodezijski gonič lavova je pun ljubavi, vjeran i odan. Inteligentan je, neovisan i uvijek ima mišljenje. Po prirodi nije poslušan, ali će vam htjeti udovoljiti, dok mu god ono što tražite ima smisla. Važno ga je trenirati poslušnosti. Obično ga je lako naučiti na boravak u kući.

Po prirodi je pas čuvar i čini se da se suzdržava od lajanja kada je ono nepotrebno (stoga obratite pozornost kada počne lajati). Zaštitnički se odnosi prema svojoj obitelji i dobar je s djecom, ali imajte na umu da je to velik, razigrani pas pun energije i da može slučajno srušiti dijete, a da ni ne zna što je napravio.

Mladi Rodezijski gonič lavova pun je energije, ali kako sazrijeva postaje sve opušteniji. Ustvari, ponekad zna biti nevjerojatno lijen i u stanju je provesti dan ležeći i spavajući. Također voli kopati i pojest će bilo što - hranu, kamenje, štapove...


Okruženje 

Rodezijskom goniču lavova potrebna je svakodnevna aktivnost. Imajte na umu da je to atletski pas i da može bez problema preskočiti ogradu od 1,5 metra. Izuzetno je spretan i okretan. Obzirom da je to pas koji potječe iz Afrike i vrlo toplilh krajeva, te nema poddlaku koja bi ga dodatno štitila, naše zime za njega su prehladne, stoga će mu više odgovarati život u stanu ili u kući, a ne u dvorištu.

Kad idete u šetnju držite ga na uzici, ali pazite da vas ne povuče za sobom dok trči za nekom plastičnom vrećicom koju je otpuhao vjetar. Ima izuzetan njuh zbog kojeg će otići u potragu za nekim mirisnim tragom bez upozorenja. Ne snalazi se dobro u blizini automobila i ako vam pobjegne morat ćete biti uporni da ga ulovite.

Opći izgled

Rhodesian Ridgeback predstavlja dobro uravnoteženog, snažnog, mišičavog, spretnog i aktivnog psa skladnog izgleda i sposobnog za veliku izdržljivost i brzinu. Naglasak je na spretnosti, eleganciji i bešumnosti bez naginjanja masivnosti. Posebnost pasmine je riđ(RIDGE) na leđima koji je nastao rastom dlake u suprotnom smjeru od ostatka dlake. On je zaštitni znak pasmine. Riđ mora biti jasno izražen, simetričan i zašiljen prema sapima. Započinje odmah iza ramena i nastavlja se do butnih kosti - kukova - sapi. RIDGE treba sadržavati samo dvije krune jednake i simetrične. Donji kraj krune ne smije prelaziti trećinu dužine riđa, 5cm je dobar prosjek širine riđa.

Ponašanje/temperament
Dostojanstven, inteligentan, na oprezu sa strancima, ali ne pokazuje agresivnost i sramežljivost.

Lubanja:
Glava mora biti ravnomjerne dužine( širina između ušiju, udaljenost od sredine tjemena(OCCIPUT) do korijena nosa (STOP) i korijena nosa do kraja nosa treba biti jednaka), plosnata i dovoljno široka između ušiju. 
U mirovanju glava mora biti bez nabora. 

Korijen nosa:
Korijen nosa treba biti dobro izražen, ne smije biti ravna linija od nosa do sredine tjemena(OCCIPUT) 

Nos:
treba biti crni ili smeđi. Crni nos trebaju pratiti tamne oči, a smeđi nos oči boje jantara. 

Njuška: 
treba biti dugačka, duboka i snažna. 

Usne: 
trebaju biti jasne i prianjati tik uz čeljust. 

Usta:
čeljust je jaka sa savršenim i kompletnim škarastim zubalom tj. gornji sjekutići naslanjaju se na donje zube i pod pravim kutem prema čeljusti. Zubi moraju biti dobro razvijeni osobito očnjaci. 

Obrazi: 
trebaju biti jasni. 

Oči: 
trebaju biti umjereno razmaknute, okrugle, sjajne i živahne sa inteligentnim izrazom. Boja očiju mora biti u skladu sa bojom dlake. 

Uši: 
trebaju biti postavljene dosta visoko, srednje veličine, dosta široke u korijenu i lagano sužavati se prema zaobljenom vrhu. Trebaju biti postavljene uz glavu. 

Vrat:
Treba biti dugačak, snažan i bez podbradka.

Leđa:
moćna.

Križa:
snažna, mišičava i lagano zaobljena.

Prsa:
ne smiju biti preširoka, ali trebaju biti spuštena i prostrana. Prsa trebaju biti spuštena do lakta.

Rebra:
trebaju biti lagano zaobljena, ali nikad okrugla(bačvasta). 

Ramena:
trebaju biti nagnuta, čista i mišićava, naglašaviti brzinu.

Prednje noge:
trebaju biti potpuno ravne, snažne i koščate sa laktovima uz tijelo. Kad ih se gleda sa strane prednje noge trebaju biti šire nego kad ih se gleda sprijeda.

Stražnje noge:
Mišići stražnjih nogu trebaju biti jasni, dobro definirani. Dobro izraženi kutevi zglobova(od koljena) i dobro spušteni skočni zglobovi 

Šape:
su zbijene i okrugle, sa izbočenim prstima. Jastučići su zaštićeni dlakom koja raste među prstima.

Rep:
Treba biti snažan u korijenu i lagano se sužavati prema kraju. Treba biti umjerene dužine. Ne smije biti nasađen previsoko ili prenisko. Treba biti nošen lagano uzdignuto, ali nikad zavijeno.

Dlaka
Treba biti kratka i gusta, glatka i sjajna, ali ne vunasta niti svilenasta

Boja
Od svijetlo-pšenične do crveno-pšenične. Dozvoljeno je malo bijeloga na prsima i šapama, ali previše bjeline je nepoželjno. Tamna njuška (maska) i tamne uši su dozvoljene. Nepoželjno je puno crnih dlaka.

Visina
Poželjna visina:
Mužjaci 63 cm (25")do 69 cm (27") 
Ženke 61 cm (24")do 66 cm (26")

Težina
Poželjna težina:
Mužjaci 36,5 kg (80 lbs)
Ženke 32 kg (70 lbs)

Čitajte još u ovoj rubrici: « Haldenski gonič
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023