Talijanski oštrodlaki ptičar

Napisao/la  Nedjelja, 24 Srpanj 2016 14:16

Talijanski oštrodlaki ptičar ima poseban izgled, a prema nekima ima gotovo ljudske osobine. Ima jaku koštanu strukturu i vrlo je mišićav, zbog čega je ova pasmina pogodna za gotovo sve vrste terena.

Hrvatsko ime: Talijanski oštrodlaki ptičar
Službeno ime (FCI): Spinone
Originalno ime: Spinone Italiano
Nadimak: Spinone, Italian Spinone, Italian Griffon, Italian Wire-haired Pointer, Italian Coarsehaired Pointer, Italian Coarsehaired Pointer,

FCI No: 165
Grupa: VII. FCI (Ptičari)
Sekcija: Tip grifon
Namjena: Lovački pas

Zemlja porijekla: Italija
Visina: 57cm - 70cm
Težina: 27kg – 38kg
Životni vijek: 12 - 14 godina
Štenci: 4 – 10


Talijanski oštrodlaki ptičar ima poseban izgled, a prema nekima ima gotovo ljudske osobine. Ima jaku koštanu strukturu i vrlo je mišićav, zbog čega je ova pasmina pogodna za gotovo sve vrste terena.

Talijanski spinone je u poslijednje vrijeme postao popularan daleko izvan svoje domovine, u Sjevernoj Americi, Skandinaviji, Velikoj Britaniji ... S pravom.


Zanimljiv izgled

Talijanski oštrodlaki ptičar ima oštru, kratku dlaku koja mu je kao gust pokrivač, priljubljen uz kožu. Međutim, na predjelu ušiju, glave, njuške, nogu i šapa ima kraću dlaku. Na predjelu obrva ima dužu, dok na predjelu njuške i obraza ima mekanu dlaku, zbog koje izgleda kao da ima brkove i bradu. Zanimljivo je da nema poddlaku. Mnogi vlasnici žele pustiti da mu dlaka naraste dugačka, ali to se ne preporučuje za ovu pasminu. Rep mu je oko pola svoje dužine, i na njemu ima kratku dlaku. Izdužena struktura glave i izražene očne šupljine dodatno naglašavaju čovjekoliki izgled ovog psa, a izraz razumijevanja je razlog zašto mnogi smatraju da ima oči kao čovjek, a ne kao pas.


Prijateljsko ponašanje

Talijanski oštrodlaki ptičar je izvrstan obiteljski pas. Jedino što mu je potrebno je ljubav i pažnja obitelji, i nikako ne voli biti razdvojen dugo vremena od nje. Dobro se slaže s djecom, neznancima i s drugim životinjama. Nije dobar pas čuvar jer se sa svima dobro slaže, rijetko je agresivan, ne laje niti ne zavija često.

Omiljena zabava mu je igra s drugim psima. Inteligentan je i brzo uči, ali kao i većina inteligentnih pasmina, i on ponekad zna biti tvrdoglav i samovoljan. Ako ima zadatak (lov) vrlo ga ozbiljno doživljava. Ovo je umiljat i simpatičan pas, ali da bi se spriječila povučenost, potrebna mu je rana socijalizacija.


Održavanje i okruženje

Ovo je pas koji se sam čisti, tako da je dovoljno četkanje jednom tjedno kako bi se uklonila otpala dlaka, a kupanje je vrlo rijetko potrebno. Ono što mu svakodnevno treba je vježbanje, aktivnost, igra i šetnja. Uživa trčati po dvorištu, ali ipak ga imajte na oku jer je sposoban kopati ispod ograde i u tren pobjeći.

Idealna životna okolina za Talijanskog oštrodlakog ptičara je kuća s velikim dvorištem i dobrom, čvrstom ogradom. Takav život će mu više odgovarati nego život u stanu.

Ovo je lovački pas, pa ako ga ne koristite za lov trebat će mu neke druge mentalne stimulacije. Treniranje poslušnosti mu dobro ide, ali mu treba uporan, ustrajan i smiren vlasnik.






Namjena:
Lovački i kućni pas.


Veličina:
Visina mužjaka iznosi 60 - 70 cm, visina ženke 58 - 65 cm.
Težina iznosi ovisno o visini 29 - 39 kg.

Dlaka:
Dlaka je tvrda, gusta i priljubljena uz tijelo. Dozvoljene boje su bijela, bijela s narančastim mrljama ili bijela s bojom plijesni, bijela sa smeđim mrljama ili boja smeđe plijesni sa ili bez smeđih mrlja.

Njega:
Povremeno ga češljajte velikim češljem, zabranjeno je trimanje.
Treba kontrolirati uši i rezati suvišne dlake između jastučića na šapama.

Narav:
Talijanski oštrodlaki ptičari su uravnoteženi i ljubazni, vrlo krotki i privrženi, tvrdoglavi. Imaju dobar njuh i luduju za aktivnostima povezanima s vodom. Dobri su i svestrani lovački psi.

Odgoj:
Od ovih pasa nemojte očekivati čuda što se tiče poslušnosti. Oni su malo tvrdoglavi, ali su po prirodi dovoljno krotki i privrženi i žele se svidjeti svom gospodaru - samo nemojte očekivati previše.
On više voli slijediti svoja uvjerenja ("svoj nos") nego naredbe gospodara, pogotovo ako je riječ o zanimljivom tragu.
Nemojte ih pustiti da trče bez uzice ako nisu pod nadzorom.

Socijalno ponašanje:
Dobro se slažu s drugim psima i ostalim kućnim životinjama.
Djeci mogu biti dobri prijatelji za igru.
Poželjne i nepoželjne posjetitelje jednako ljubazno i toplo dočekuju.

Vježbanje:
Trebaju puno kretanja.
Talijanski oštrodlaki ptičar bio je i uvijek će ostati lovački pas i potrebno mu je puno kretanja. Uz pravilnu njegu, živi 12 - 14 godina.

Bolesti:
Sklon je infekcijama ušiju, ostohondrozi, displaziji kuka i hormonalnim poremećajima.

Zadnja izmjena Četvrtak, 21 Srpanj 2016 10:16
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023