Srpski trobojni gonič

Napisao  Nedjelja, 05 Studeni 2006 10:28
SRPSKI TROBOJNI GONIČ SRPSKI TROBOJNI GONIČ

Živ i energičan pas srednje veličine, robusne konstrukcije. Odličan gonič, posebno za lisicu i zeca.

FCI standard: 229

FCI klasifikacija:

Grupa 6……….Goniči i krvosljednici.
Sekcija: 1. ........Goniči
Podsekcija: 2. .Psi srednje veličine
Sa radnim ispitom.

Matična zemlja: Srbija.

Podrijetlo: Isto kao i kod balkanskog goniča, a uzgajanje u svim planinskim dijelovima bivše države, najviše u Bosni i Hercegovini.

Opis: Srednjeg uzrasta (visina 45 do 55cm), čvrste građe, harmoničnog tijela. Glava je dosta dugačka, njuška crna, dobre širine, nosni hrbat jasno ocrtan, oči smeđe ili crne, blagog izraza, uši priljubljene uz obraz rep ravan ili lagano svinut; bedra mišićava, meka i čvrsta dlaka kratka, gusta i sjajna. Uvijek je trobojan: crna(dominantna), crvena ili crvenkasto-žuta, te obavezne bjeline (glava, vrat, grudi, noge).

Narav: Hrabar, miran, dobar i privržen.

Držanje: Njegov odličan njuh i poslovična otpornost učinili su ga odličnim goničem po najtežim terenima i u oštroj klimi.

Korištenje: Odličan gonič, posebno za lisicu i zeca.

 

Serbian Tricolour Hound :: Srbski trobarvni gonič


srpski_trobojni_gonic3 

Živ i energičan pas srednje veličine, robusne konstrukcije. Tijelo pravouglasto sa proporcijom dužine većom od 10% u odnosu na visinu. Jak vrat, klinasta njuška malo kraća nego lubanja. Snažna čeljust sa normalnim škarastim zubima. Podgriz dozvoljen. Oči srednje veličine sa rubovima poklopaca i zjenicama što tamnije boje (svijetle oči su eliminirajući faktor). Noge jake, mišićave i paralelne sa elastičnim i otpornim jastučičima šapa. Kanđe crne. Osnovna boja je tamno crvena (lisičije crvena) sa crnim plaštom ili sedlom. Crna se može protezati od glave gdje formira crne tačke na sljepoočnicama. Bijela zvijezda na glavi i plamičak se proteže od njuške formirajući kompletnu ili djelomičnu ogrlicu ispod i oko vrata. Bjeline su dozvoljene na prsima i mogu se protezati do kraja prsnog koša dosežući trbuh i s unutrašnje strane nogu. Vrh repa može biti bijel. Bijela boja ne smije zauzimati više od 1/3 površine tijela (Bjeline u poddlaci i osnovi dlake su elimirajući faktor).

Dlaka kratka, obilna, jaka, prilično debela i dobro leži na tijelu sa poddlakom. Dlaka nešto duža na zadnjoj strani butina i ispod repa. Uši su visoko postavljene, srednje širine i dužine, tanke, vise blizu obraza. Vrhovi ušiju malo ovalni. Mužjaci dostižu dužinu od 45 -55 cm, idealno 51 cm a ženke 44 -54 cm, idealno između 48 i 49 cm.

Trobojni gonič ima isto porijeklo kao i Balkanski gonič. 1946-e je odbačeno mišljenje da je ova pasmina samo varijacija Balkanskog goniča; dodijeljen joj je status pasmine i usvojen prvi standard. F.C.I. je ovu pasminu priznao i objavio standard 1950-e godine.

Izvori: Internet

Zadnja izmjena Subota, 07 Svibanj 2016 02:18
K2 Items

PROMOCIJE

NL Pure 32 300x250ani CRO
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023