Haldenski gonič

Napisao  Srijeda, 16 Studeni 2016 10:00

Haldenski gonič je jedan od norveških goniča kunića. Ime je dobio po gradu Haldenu gdje je pasmina nastala početkom 20. stoljeća.

Hrvatsko ime: Haldenski gonič
Službeno ime (FCI): Halden Hound
Originalno ime: Haldenstovare 
Nadimak: Haldenstover, Haldenstovare 

FCI No: 267
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov 

Zemlja porijekla: Norveška
Visina: 43cm - 53cm
Težina: 18-25 kg
Životna dob: 12 godina

Pasmina Haldenski gonič, kao i ostali norveški goniči, nije pas čopora. Halden Hound ima izražajnu trobojnu dlaku što pridonosi njezinoj atraktivnosti.
Ova norveška pasmina se koristi za lov na zečeve, a ime je dobila po norveškom gradu Haldenu.

Haldenski gonič je jedan od norveških goniča kunića. Ime je dobio po gradu Haldenu gdje je pasmina nastala početkom 20. stoljeća.

Ova pasmina pasa koji love pomoću njuha je poznata po lakoći kojom graciozno juri za svojim plijenom-kunićem. Haldenski gonič je nastao križanjem jednog od izvorno norveških pasa s engleskim, njemačkim i švedskim goničima koji love pomoću njuha
.

Iako je pasminski standard utemeljen u 1950-ima i često ih se vidi u Norveškoj, relativno su nepoznati u drugim zemljama ljubitelja pasa. Ova pasmina je vitke građe koja im omogućuje da budu jako brzi.

U Norveškoj ih se smatra jednim od najboljih lovačkih pasa, jer posjeduju veliku izdržljivost i poznati su po tome da gone svoj plijen kilometrima bez umora i odustajanja.


Osim tijela stvorenog za brzinu i okretnost, ovi psi imaju mišićave kosti čvrstih kostiju. Uzgajivači haldenskih goniča nastoje očuvati idealan oblik šape, koja mora biti visoka i uska, a između prstiju bi trebale rasti guste dlake.

Ovaj oblik šape pomaže kod očuvanja topline i daje psu veću stabilnost i elastičnost dok lovi i kreće se preko teškog terena prekrivenog snijegom.

Haldenski gonič je možda građen elegantno i poznat je po tome što je izvrstan lovac, no ovaj pas ima i druge očaravajuće kvalitete. Posljednjih godina, ovaj čuveni lovac se razvio u divnog kućnog pratitelja.

Kad lovi kuniće i lisice ova energična pasmina pokazuje samostalnost i veliku izdržljivost, no kod kuće je miroljubiv i privržen-idealan drug u dječjoj igri i savršeni pratitelj aktivnog gospodara

K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023