Mađarska vižla - Hungarian vizsla

Napisao/la  Srijeda, 07 Rujan 2016 12:00

Mađarska vižla je stara pasmina pointera. Tisuću godina stare slike lova prikazuju pasminu sličnu vižlama, a prvi spomen pasmine datira iz 14. stoljeća. Nekada su vižle bile kraljevska pasmina a njezine prirodne karakteristike lovnog psa i svestranost u lovu bile su zaštićene brižljivim uzgojem. Pasmina je skoro izumrla nakon dvaju svjetskih ratova. Ranije se koristila za lov na divljač, a sada je uglavnom ljubimac. Mađarska je vižla predak weimarskoga ptičara, njemačkih ptičara i dugodlake vižle.

  • Drugi naziv: mađarska vižla, vižla, mađarski ptičar
  • Podrijetlo: Mađarska
  • Tip: brakoidni
  • FCI kategorija: VII – ptičari i seteri
  • Veličina: velik pas
  • Životni vijek: 12 – 15 godina
  • Temperament: druželjubiva, nježna, odana, energetičana, hiperaktivna, prijateljski nastrojena
  • Visina: 52 – 61 cm (ženke manje)
  • Težina: 20-35 kg
  • Obojenost: tamnozlatna, bakrena, uvijek jednobojna – ponekad uz bijele oznake na glavi, prsima i oko šapa

Građa tijela: Vižla je mišićava, snažna, elegantna i atletski građena pasmina dubokih prsiju i uravnoteženog izgleda. Greben je jasno izražen i mišićav, leđa čvrsta i ravna, a slabine kratke i široke. Lubanja je lijepo oblikovana, a vidljiva je linija koja prolazi sredinom lubanje. Uši su smještene usko uz glavu i vise sa strane. Njuška je duga i sužava se prema nosu. Dlaka je kratka, gusta, oštra te jednostavna za održavanje. Dolazi u jednom sloju!

Temperament:  Vižle su pune energije i vrlo znatiželjne. Vižle su i dosta emocionalno potrebiti psi, pa traže bliskost i ljubav a svoju privrženost srdačno iskazuju. Veseli ih pokazivanje ljubavi, te se bez problema mogu vlasniku „uvaliti“ u krilo, fotelju ili krevet – sve za ekstra dozu češkanja i maženja. Vole društvo ljudi a vrlo se dobro slažu s djecom međutim mogu i za njih biti prezaigrane. Potreban je trening od rane dobi kako ta energičnost ne bi postala destruktivna za okolinu psa. Vižle su pravi psi čopora i ne vole biti osamljene – tada se mogu iskaliti na predmetima u zatvorenom. Zbog svoje hiperaktivnosti vižla iziskuje mnogo vježbe i aktivnosti, pa je izvrsna pasmina za ljude koji vole biti u pokretu. Pasmina nije naročito pogodna za manje prostore i potreban joj je otvoren prostor za igru, trčanje i ostale pasje aktivnosti. Vižle kao vrlo inteligentna pasmina koja voli učenje cijeni i mentalnu stimulaciju.

Nedisciplinirani psi znaju biti tvrdoglavi i neposlušni, te im pažnja može vrlo brzo skrenuti. Grub i strog trening je kontraproduktivan za ovu osjetljivu pasminu međutim potrebna je dosljednost u discipliniranju uz mnogo strpljenja i nagrada. Socijalizacija je potrebna i radi bojažljivosti i sramežljivosti mladih pasa. Vižle imaju izražen i zaštitnički instinkt.

Kao lovni psi vrlo su svestrani i mogu raditi na ravnim terenina, u šumi i vodi. Njihove tipične kvalitete su izvanredan nos, jasna ferma, izvanredne sposobnosti aportiranja i urođenu sposobnost da ostane na tragu mirisa čak i u vodi u kojoj uživaju. Zbog lovačkog nagona mogu biti „opasne“ za manje životinje a s drugim psima se dobro slažu. Vižle vole udovoljavati i brzo nanjuše trag  (i u zraku i na tlu), istjeruju divljač, te služe i kao pointeri i retriveri. Zbog tih mnogih osobina često nemaju konkurencije na terenu, međutim, njihovo jednoslojno krzno ne štiti ih od hladnog vremena i vode koju obožavaju. Ako su u dvorištu potrebno im je mjesto zaklonjeno od vjetra i zime. Također, vižle su nešto privrženije od ostalih lovačkih pasmina pasa pa love na kratke daljine ne udaljavajući se od vlasnika. Vižla je izvrstan lovački pas koji je odličan u donošenju malog plijena kao što su zečevi i ptice močvarice.

Lovac.info
Zadnja izmjena Utorak, 06 Rujan 2016 15:44
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023