MUNTJAC - JELEN KOJI LAJE

Subota, 10 Rujan 2016 14:00

Podrijetlo muntjaka je jugoistočna Azija (južna Kina, Šri Lanka, Tajvan, japan, Indija, Indonezija) te je kao lovna vrsta nepoznat u Hrvatskoj. Zbog razvijenih očnjaka spada u primitivne jelene.

Muntjak (Muntiacus reevesi) - engl. Muntjac deer

Prepoznavanje: male veličine, zbijen, rđavo smeđe boje u ljeto, sivo smeđi zimi. Dugih rožišta s kratkim rogovima i vidljivim očnjacima u gornjoj čeljusti. Suzne žlijezde su vrlo izražene. Na čelu mužjaci imaju dvije tamne pruge u obliku slova V koje dosežu do rožišta, a ženke tamniju dlaku u obliku dijamanta. Bedra su viša od grebena pa životinja izgleda pogrbljeno. Rep je poprilično širok kojeg drži uspravno ako je uznemiren. Podrijetlo mu je jugoistočna Azija (južna Kina, Šri Lanka, Tajvan, japan, Indija, Indonezija)

Veličina: 44 do 52 cm u grebenu; mužjaci od 10 do 18 kg, ženke od 9 do 16 kg

Rogovlje: kratko, do 10 cm ali na dugim rožištima. Obično nemaju paroške ali stariji mogu imati nadočnjak

Životni vijek: mužjaci do 16 godina, ženke do 19

Rasprostranjenost: nepoznat u Hrvatskoj, introduciran u Britaniju – širi mu se areal i povećava brojnost (južna i centralna Engleska i Wales)

Stanište: mješovite šume s raznolikim podrastom. Može ga se naći i u grmovitim područjima i preraslim vrtovima u urbanim sredinama

Prehrana: varira ovisno o tome gdje žive, paša i brst

Socijalni život: žive usamljeno ili u parovima (ženka i tele, jelen i košuta) ali parovi nisu dugog vijeka, jeleni brane svoje male teritorije protiv drugih mužjaka dok se teritoriji košuta preklapaju međusobno i sa teritorijima mužjaka

Glasanje: drugo ime za muntjaca je „jelen koji laje“ jer opetovano i glasno „laje“ – bauče. Uznemirani muntjac može vriskati a ženke s podmlatkom ciče

Razmnožavanje: nemaju definirano vrijeme parenja već se razmnožavaju tijekom cijele godine i ženke mogu ostati gravidne nekoliko dana nakon okota. Mužjaci se mogu boriti za ženke ali većinom su tolerantni prema podređenim mužjacima u blizini. Mogu se razmnožavati s 8 mjeseci. Ženke nose 7 mjeseci i tele jedno mlado.

Aktivnost: aktivni su cijeli dan, a najviše tijekom zore i sumraka. Na otvorenim prostorima gdje su često uznemiravani aktivniji su tijekom noći. Nakon hranjenja zalegnu da bi u miru preživali

Ekonomski faktori: ne uzrokuje velike šteta na drveću i usjevima. Velika populacija jedinki može uzrokovati usporeno obnavljanje vegetacije i gubitak nekih zaštićenih svojti biljaka. Jedino problematično u vezi muntjaca su naleti na vozila čime čine štete. Trofejni lov tek je nedavno postao komercionalno popularniji. Meso im je dobre kvalitete.

K2 Items