KINESKI VODENI JELEN

Ponedjeljak, 19 Rujan 2016 13:00

Kineski vodeni jelen (Hydropotes inermis inermis)

Kineski vodeni jelen nepoznata je vrsta u Hrvatskoj. Njegovo glavno obilježje, očnjaci, svrstavaju ga u primitivne jelene.

Kineski vodeni jelen (Hydropotes inermis inermis) - engl. Chinese water deer

Prepoznavanje: manja vrsta jelena, veličine između muntjaka i srne obične. Nema rogovlje već dugačke istaknute „kljove“, očnjake, koji su vidljivi samo u odraslih. Očnjaci se koriste u borbama među mužjacima tijekom parenja ili za obranu od grabežljivaca. Uši su velike i okrugle. Krzno je rđavo smeđe u ljetnoj dlaci te svjetlosivo-smeđe zimi. Vodeni jeleni nemaju zrcala na zadnjici. Ovo je vrlo primitivni oblik jelena – očnjaci su se u jeleni razvili kao sredstvo obrane mnogo prije rogovlja

Veličina: 11 do 18 kg, 50 do 55 u grebenu (oba spola)

Rogovlje: nema

Životni vijek: do 6 godina (nedostatak podataka), i do 40% mladih ugiba u prva četiri tjedna svog života

Rasprostranjenost: nepoznat u Hrvatskoj, u domovini Kini je prema IUCN u svrstan u „manje rizičnu skupinu“ kojoj ne prijeti izumiranje, u Britaniji živi 10% svjetske populacije (Bedfordshire, Cambridgeshire, Norfolk).

Prehrana: selektivno se hrane manjim količinama nutritivno vrijednih biljaka, ako nemaju toliko izbora hrane se travama, drvenastom vegetacijom i šašem.

Stanište: trstike, riječne obale, šumarci i polja, važna je raznolikost podrasta.

Socijalni život: žive samotnjačkim životom osim u doba parenja. Mogu formirati i parove ili manje skupine ukoliko je napučenost staništa velika. Mužjaci su vrlo agresivni i ne toleriraju prisutnost ostalih mužjaka

Glasanje: kada su uznemireni ispuštaju kratak bauk. Kada natjeravaju druge, mužjaci brzo cvokoću zubima (engl. whickering). Kada prati ženku, mužjak zviždi i skviči, a oba spola vrišću ako ih se lovi

Razmnožavanje: mužjaci i ženke formiraju parove i brane teritorij tijekom studenog i prosinca. Ostaju zajedno do travnja. Mužjaci hodaju paralelno s drugim mužjacima prilikom nadmetanja i bore se samo ako se pitanje dominantnosti ne riješi tim putem. Borba rijetko završava smrću ali ozljede su česte. Ženke se tele tijekom svibnja i lipnja nakon sedam mjeseci gravidnosti. Uobičajeno se otele 1 do 3 mlada, ali može ih biti i do 6.

Aktivnost: aktivni su cijelog dana, a najviše u vrijeme sumraka. Nakon hranjenja provode vrijeme ležeći i preživajući

Ekonomski faktori: zbog manje napučenosti staništa i ograničene rasprostranjenosti, Kineski vodeni jeleni nemaju preveliku gospodarsku važnost. Lokalno, mogu prouzročiti manju štetu na usjevima tijekom zime kada je hrane manje ali ne čine štetu na drveću. Lovno nisu odviše popularni.

Zadnja izmjena Srijeda, 07 Rujan 2016 16:12
K2 Items