Francuski bijelo- crni gonič

Napisao  Nedjelja, 07 Kolovoz 2016 12:08

Ova pasmina ima izvrstan njuh i dobro lovi u čoporu. Izvorno razvijen za lov na sitnu divljač, ovaj pas posjeduje prilagodljivost i izdržljivost potrebnu za lov na jelene i drugu krupnu divljač.

Hrvatsko ime: Francuski bijelo- crni gonič
Službeno ime (FCI): Francais blanc et noir
Originalno ime: French White and Black Hound
Nadimak: French Hound

FCI No: 220
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov


Zemlja porijekla: Francuska
Visina: 62 - 72 cm
Težina: oko 30 kg Francuska je domovina nekoliko tipova lovačkih pasa, a jedan od njih je francuski crno-bijeli gonič. Osim veličinom, ova se pasmina razlikuje od ostalih po boji svoje dlake. To je veliki pas čopora s elegantnom kratkom, gustom dlakom koja je pretežno bijela s crnim sedlom i crnim oznakama.

Ova pasmina ima izvrstan njuh i dobro lovi u čoporu. Izvorno razvijen za lov na sitnu divljač, ovaj pas posjeduje prilagodljivost i izdržljivost potrebnu za lov na jelene i drugu krupnu divljač. Francuski crno-bijeli gonič ima snažan melodiozan lavež kojim će upozoriti lovca ako osjeti miris plijena. Pasmina je izuzetno pokretna-zaskaivanje plijena, pokrivanje terena velikim skokovima čitavom energijom uz valovito gibanje mišica, predstavlja prizor koji oduzima dah.

Pasmina je poslušna; nisu zabilježeni slučajevi agresivnosti kod pojedinih primjeraka. Ipak, nisu prikladni za neiskusne vlasnike, budući da su ovi psi skloni iskušavati volju svojih vlasnika. To su vrlo srčani psi, a najpoznatiji su po svom entuzijazmu i nepresušnoj energiji. Ovi psi strogo slijede hijerarhiju čopora i vlasnik koji nije čvrst ili siguran imat će poteškoća kontrolirati ih, budući da mogu biti vrlo teški. S treningom poslušnosti svakako treba započeti dok je pas još uvijek mlad. Za štene francuskog crno-bijelog goniča, kao i za štene bilo koje druge lovačke pasmine, za očekivati je da će biti puno energije. Poticajne metode treninga trebale bi započeti s igrom, kako bi se štene smirilo i brzo koncentriralo na trening.

Sadašnji francuski gonič predstavlja grupu rasa nastalih od starih francuskih rasa (naročito gaskon ili senton za crnu i belu, bez sumnje bili za belu i narančastu, posebno za tri boje), koje su primile englesku krv, posebno do foxhounda, ali ne dovoljno da bi ovaj tip bio izmijenjen.

Specijaliziran za lov na jelena i srndaća, odvažan i krvoločan, sposoban da izdrži brz tempo veoma dugo, francuski gonič je privržen, miran i poslušan u kući.

Francuski gonič je snažno građen i dobro uravnotežen, gipkog izduženog galopa, elegantan, mišićav, veoma skladnog izgleda. Na lubanji, donekle ispupčenoj, vidjliva je potiljna kvrga, ali ne previše izražena.

Uši, pomalo podvijene, postavljene su u visini oka. Vrat, prilično dugačak i snažan, ponekad nosi blagi trag podbradka.

Po boji dlake se razlikuju tri rase, koje su tako i dobile ime: bela i crna sa blijedim oznakama paleža, bela i narančasto-smeđa, bela i žuto-smeđa sa crnim plaštom.

K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023