Portugalski hrtoliki gonič

Napisao  Subota, 30 Srpanj 2016 13:48

Dva su moguća podrijekla svih portugalskih podenga. Veliki, od kojega su se razvili srednji i minijaturni, a podengo bi mogao biti i potomak malih iberskih vukova. Veliki podengo se koristi za lov na divlje svinje i jelene, srednji za lov na zečeve, a mali za lov na štakore.

Hrvatsko ime: Portugalski gonič, Portugalski hrtoliki gonič, Portugalski hrt
Službeno ime (FCI): Portuguese Warren Hound, Portuguese Podengo
Originalno ime: Podengo Português
Nadimak: Podengo Portugues, Podengo Portugueso Medio, Podengo Portuguese Pequeno

FCI No: 94
Grupa: V. FCI (Špic tip i primitivni tip pasa)
Sekcija: Lovački psi primitivnog tipa
Namjena: Pas za lov i društvo

Zemlja porijekla: Portugal

Težina:
mali:4-6 kg
sred:16-20 kg
veliki:20-30 kg

Visina:
mali:20-30 cm
sred:40-54 cm
veliki:55-70 cm

Namjena: Društvo, lov
Zivotna dob: 11-14 godina

Dva su moguća podrijekla svih portugalskih podenga. Veliki, od kojega su se razvili srednji i minijaturni, a podengo bi mogao biti i potomak malih iberskih vukova. Veliki podengo se koristi za lov na divlje svinje i jelene, srednji za lov na zečeve, a mali za lov na štakore.

Ovaj pas koji izgleda živahno je upravo takav - živahan i iskričav. Od njegovog njuškavog nosa i sjajnih očiju do vrha repa,on predstavlja sliku budnosti i entuzijazma. To je izuzetno odan i predan pas koji će stvoriti čvrstu vezu sa svojom obitelji, a najdraže će mu biti da ga uključite u sve događaje, od odmaranja u vašem društvu do igre i izlazaka. Usamljenički život lišen pažnje i društva prouzročit će da se osjeća jadnim i odbačenim i gotovo sigurno rezultirati problemima u ponašanju. Ovaj pas je dobar s djecom i općenito će se slagati sa psima svih vrsta i veličina.

Isto tako, vrlo je prijateljski nastrojen prema svakome, no unatoč tome, izvrstan je stražar koji će vas upozoriti na nepoznate lajanjem. Budući da je obično tih, mudro je obratiti pažnju kad se oglasi. Visoka ograda je nužna, budući da bi mogao pokušati izaći ukoliko ga privuče zanimljiv miris ili ugleda potencijalni plijen. Jednom kad ode sklon je lutati velikim područjem i riskira da se ozlijedi ili izgubi. Za one koji traže aktivni, dobroćudni, veseli dodatak obitelji, portugalski je hrtoliki gonič vrijedan razmatranja.

POVIJEST

Portugalski gonič dolazi u tri veličine: veliki (grande), srednji (medio) i mali (pequeno). Dva su moguća porijekla svih varijanti. Veliki portugalski gonič, iz kojeg su se razvili srednji i mali, nalikuje smeđim hrotlikim goničima poput faraonskog goniča, koji su se proširili iz sjeverne Afriek po španjolskom poluotoku. Međutim, portugalski bi gonič mogao biti potomak malih španjolskih vukova. Iako je veliki portugalski gonič kao najbliži srodnik srednjeg sada prilično rijedak, ovaj živahan i budan gonič srednje veličine ostao je popularan pas, posebno u seoskim područjima sjevernog Portugala, gdje ga ponekad i dalje koriste kao lovca na sitnu divljač. Bilo u čoporima bilo samostalno, portugalski su goniči vrlo vješti lovci na zečeve, pa nose nadimak portugalski pas zečar. Pod utjecajem čovjeka pri uzgoju smanjena je veličina srednjeg goniča, no ostale su karakteristike ostale netaknute. Ove pse u Portugalu koriste za lov, hvatanje štakora, čuvanje i pratnju.

PORTUGALSKI HRTOLIKI GONIČ
[FCI No. 94]
Originalni naziv pasmine: PODENGO PORTUGUES
Zemlja porijekla: PORTUGAL
Grupa: 7

Upotreba:
Ova pasmina se prvenstveno sreće na sjeveru zemlje, gdje se na osnovi njene prirodne obdarenosti koristi za hvatanje kunića, lovom u progonu, pojedinačno ili u hajci. Zbog toga ova pasmina nosi ime „kunićarski pas". Psi ove pasmine vrlo su cijenjeni i kao čuvari.

Srednje veliki portugalski hrtoliki gonič

Opći izgled:
Srednje velik, dobro proporcionalan pas, srednje supstance, dobro mišićav i snažne građe kostiju.

Narav:
Vrlo živahan i inteligentan, umjeren i robustan.

Glava:
Suha, u obliku četverostrane piramide sa širokom osnovom, koja se prilično špicasto završava.

Lubanja:
Ravna, u profilu približno ravna, istaknuti nadočni lukovi, čeona brazda slabo naglašena. Predio između ušiju je vodoravan. Istaknuta zatiljna kvrga.

Stop:
Slabo izražen. Uzdužne osovine lubanje i nosnika su divergentne.

Nos:
Sužava se ka blago isturenom špicu. Prednja površina nosne gljive je kosa u odnosu na gornji rub. Boja je tamnija od boje dlake.

Njuška:
Nosnik je u poprečnom presjeku zaokrugljen, gledano sa strane ravan. Njuška je kraća od gornjeg dijela glave i u korijenu šira nego na vrhu.

Usne:
Napeto zatvarajuće, tanke i snažne. Otvor usana vodoravan.

Vilice/zubalo:
Normalno, sa snažnim bijelim zubima, normalno zatvoreni zubi.

Oči:
Vrlo živahnog izraza. Malo istaknute iz očnih duplji. Prema boji dlake oči su boje meda, do kestenjastosmeđe. Male i koso postavljene. Boja ruba očnih kapaka je intenzivnija nego boja dlake.

Uši:
Usađene srednje visoko i koso. Nošene ravno uspravljene, vrlo pokretne. Okomite ili blago nagnute naprijed kada je pas u povećanoj pozornosti. Trokutaste, široke u korijenu, špicasto završavaju. Koža ušiju tanka. Dužina ušiju primjetno veća od njihove širine u korijenu.

Vrat:
Harmoničan prijelaz od glave do tijela. Ravan, primjereno dug. Snažan i dobro mišićav. Bez podbratka.

Gornja linija:
Ravna ili blago zaobljena.

Leđa:
Duga, ravna ili blago padajuća.

Slabine:
Ravne ili blago zaobljene, široke i mišićave.

Sapi:
Srednje dužine, široke i mišićave. Ravne ili blago padajuće.

Prsa:
Predprsa blago istaknuta, mišićava, nisu preširoka. Prsa duboka i duga, srednje širine. Prsna kost se pruža daleko unazad. Rebra slabo zaobljena, kosa.

Trbuh i bokovi:
Suhi, blago uvučeni.

Rep:
Usađen je prije visoko nego nisko, snažan, debeo, srednje dug, sužava se ka finom vrhu. U mirovanju visi između nogu i dopire do skočnog zgloba, pri čemu je zavijen blago na gore. U kretanju nošen je vodoravno, s blagim lukom na gore ili srpasto uzdignuto nošen, nikada prstenasto zavijen.

Prednje noge:
Gledano od naprijed ili sa strane, ravne i okomite, dobro mišićave i suhe.

Lopatice i nadlaktice:
Duge i kose. Snažne i dobro mišićave. Otvoren kut izmeđulopatic i nadlaktice.

Podlaktice:
Okomite, duge, mišićave.

Šaplje:
Suho, ali nije izbočeno.

Došaplje:
Snažno, kratko i blago koso.

Šape:
Zaobljene. Dugi, snažni, usko međusobno priliježući prsti, koji su jako ispupčeni. Nokti kratki, snažni, prvenstveno tamne boje. Čvrsti i otporni jastučići.

Stražnje noge:
Promatrano odozada i sa strane ravne i paralelne, dobro mišićave, suhe.

Bedre:
Duge, srednje široke, mišićave.

Potkoljenice:
Kose, duge, sjajne, mišićave, suhe.

Skočni zglobovi:
Srednje visoko postavljeni, suhi, snažni, čine otvoreni kut.

Došaplje:
Snažno, kratko, koso, bez zaperaka.

Šape:
Identične prednjima.

Kretanje:
Živahni i hitro.

Koža:
Sluznice prvenstveno crno pigmentirane, u svakom slučaju tamnije od boje dlake.Koža tanka i dobro priliježuća.

Dlaka:
Kratka ili duga, srednje debljine. Ravna kod kratkodlake varijante. Oštra dlaka (u obliku čekinja divljih svinja) kod dugodlake varijante. Kratka dlaka je gušća od duge. Kod oštre dlake, oštra je ispod donje vilice (brada). Nikakva poddlaka ili paperjasta dlaka.


Boja:
Prevladavajuće boje su žuta, lavlja (u svim nijansama od svijetle do jako tamne) i crna (u različitim tonovima). Jednobojan sa ili bez bijelih oznaka, ili bijela s oznakama u navedenim bojama.

Zadnja izmjena Srijeda, 27 Srpanj 2016 14:02
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023