Grčki gonič

Napisao  Petak, 19 Kolovoz 2016 16:55

Helenski gonič je "pravi" lovački pas, idealan za surove uvjete, stjenovite terene i podneblje na sjeveru Grčke.

Hrvatsko ime: Grčki gonič
Službeno ime (FCI): Hellenic Hound
Originalno ime: Hellinikos Ichnilatis
Nadimak: Chien courant grec, Helenski gonič, Grčki zečar
FCI No: 214
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov
Zemlja porijekla: Grčka
Visina: 45cm - 55cm
Težina: 17-20 kg
Zivotna dob: 11 godina

Helenski gonič je "pravi" lovački pas, idealan za surove uvjete, stjenovite terene i podneblje na sjeveru Grčke. U paru ili čoporu, helenski gonič koristi svoju izdržljivost i sposobnost slijeđenja mirisnog traga u traganju za divljim svinjama i zečevima. Nevjerojatno je hitar i snažan za svoju veličinu.

Iako u suštini dobre naravi, naglašeno je samostalan; bolje je kad mlade mužjake podižu iskusni vlasnici.

Zrelost stječu kasnije, obično u dobi od dvije do tri godine. Helenski gonič rado koristi svoj zvonak i melodiozan glas. Uživa u kretanju, a ako je u tome ograničen, zna biti destruktivan. Ova pasmina je izvrsnog zdravlja.

Helenski gonič se razvio u sjevernoj Grčkoj od drevnog hrta i goniča po mirisnom tragu.

Sredinom 20. stoljeća stvoreni su standardi za ovu pasminu. Godine 1966. helenski gonič postao je prva grčka pasmina koju je priznao FCI.

Ova izvorno grčka pasmina vrlo nalikuje balkanskom goniču. Južna granica Srbije je zapravo sjeverna granica Grčke, te čini zapadni dio balkanskog poluotoka. Obje pasmine imaju slično porijeklo ili predstavljaju dva ogranka koja su se razvila od iste starije pasmine.

Iako je u svojoj zemlji poznat po svom odjekujućem glasu i vještom nosu, pas je poznat jedino u domovini. Službeni uzgoj i izlaganje pasa u Grčkoj su ograničeni, no ovaj tip psa je očuvan čistim zbog svojih sposobnosti. Upotrebljava se isključivo na kamenitom terenu koji posve prevladava u njegovoj domovini, za lov u parovima ili malim čoporima.

K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023