Pointer - English Pointer

Napisao/la  Četvrtak, 30 Lipanj 2016 19:46
Pointer Pointer

Ovo je jedna od aristokratskih pasmina, pas koji svojom građom i držanjem pokazuje snagu i gracioznost. Danas postoji nekoliko pasmina pasa koje su nastale zahvaljujući genima Pointera (npr. Njemački dugodlaki ptičar)

Ime "Pointer"

Proučavajući pasminu Pointera, ustanovilo se da je nastala negdje prije dvjestotinjak godina i to križanjem različitih pasmina (od talijanskog lovačkog psa, setera, buldoga, newfoundlandera..), zbog toga danas posjeduje izvrsne karakteristike od svakog od ovih.


Ime je dobio po svom položaju tj. poziciji koju zauzme kad ugleda divljač. Zajednička osobina ptičara je da traže divljač u trku, manje ili više dignute glave, upijajući miris divljači donošen vjetrom. Čim osjeti divljač, uspravi se i usmjeri ('point' ) u smjeru u kojem se skriva divljač. Tijekom godina korišten je u lovu da bi locirao zečeve. No, kasnije se 'specijalizirao' za ptice, ali je i dalje sposoban otkriti bilo koju vrstu divljači.


Graciozan sportski pas

Pointer je pas srednje veličine, s velikim, tamnim očima. Dlaka mu je tanka i redovito se linja, no ne pretjerano (osim dva puta godišnje kada mijenja dlaku). Ima plosnate uši poput lovačkog psa, ali širu glavu i tup nos, više poput Bull terijera. Glavu drži visoko, kao da je na izvidnici.

Pointeri su graciozni trkači, pa čak i kad hodaju pokazuju to na određeni način. Ima dobro razvijene bokove, tako da je veoma brz, čak i na grubim terenima. Odličan je lovački pas, zahvaljujući sposobnosti da brzo pređe neku udaljenost i svom vrlo dobrom vidu. Kada ga naučite da slijedi razne zapovijedi, bit će vam odlično društvo tijekom raznih sportskih aktivnosti.


Karakter

Vrlo je strpljiv, posvećen i odan svojim vlasnicima. Prilagodljiv je različitim situacijama, inteligentan, neustrašiv i pristojan. Poneki su Pointeri skloni povučenosti, ali ovo se može korigirati ranom socijalizacijom. Nije pretjerano agresivan prema drugim psima i najčešće se dobro slaže s ostalim ljubimcima. Zna biti rezerviran prema neznancima i poznat je po svom lajanju na sumnjive zvukove. Ali to ga ne kvalificira za dobrog psa čuvara, dapače, nemojte se na njega osloniti.


Okruženje i njega

Pointer nije pas za stan. Potrebno mu je puno vježbanja i aktivnosti, a i prilike da pokaže svoje vještine ptičara. Najviše mu odgovara život na selu ili u predgrađu, gdje će imati veliko dvorište ili još bolje, otvorene površine za trčanje. Vrlo je energičan, stoga mu je dnevna doza kretanja i aktivnosti više nego potrebna. U protivnom, postaje nemiran i stalno u pokretu.

Odgovara mu toplo vrijeme, a ako je bio u vodi ili izložen hladnom vremenu, treba ga dobro posušiti ručnikom jer je sklon prehladi. Provjeravajte mu redovito uši i šapice, pogotovo nakon što je bio vani na trčanju ili u lovu. Krzno možete brisati kožnom krpicom i četkati čvrstom četkom.

  • Boja: bijela i smeđa, boja jetre, narančasta
  • Težina: 20 – 30 kg (M), 20-25 kg (Ž)
  • Visina: 60-69 cm (M), 58-65 cm (Ž)
  • Porijeklo: Engleska
  • Prosječni životni vijek: 11-15 godina
  • FCI kategorija: VII - ptičari
  • Naziv na drugim jezicima: Pointer, English Pointer (EN)
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023