Njemački lovni terijer - Jagdterrier

Napisao  Subota, 21 Studeni 2015 13:23

Njemački lovni terijer  je jedna od najmlađih rasa lovačkih pasa. Rasu su stvorili njemački lovci u 19. stoljeći križanjem sa engleskim jazavčarima i srednjoeuropskim kratkonogim goničima i ptičarima.

Križanjem pasa različitih namjena njemački lovci su težili stvaranju svestrano upotrebljivog psa. Dugogodišnjom selekcijom tako je i stvoren svestrani lovački pas, pas za sve terene.

Odlične radne sposobnosti njemački lovni terijer pokazuje  pod zemljom kao jazavčar (što mu je bila i osnovna namjena), kao i na površini u različitim okruženjima. Ovaj pas je od prvobitnog jazavčara, selekcijom, pretvoren u psa pogodnog za nizinski i šumski lov, lov u polju, na vodi, na teškim močvarnim terenima u trstikama ili brdsko-planinskom području. Svojom svestranom upotrebljivošću obuhvaća rad četiri grupe pasa: jazavčara, ptičara, goniča i krvosljednika.

Njemački lovni terijer je na površini kratkonogi gonič, javlja oblajavanjem krvavi trag ranjene divljači, u barskom području šunjkavac,  pretraživač terena i aporter sa suhog i iz vode, a pod zemljom nezamjenljivi jazavčar. Poznati su i psi sa položenim kompletnim ispitom za službene pse, a izvanredni su se pokazali i kao čuvari kuće i dvorišta.

Zbog svog temperamenta, neumornosti i "malog formata" vrlo su zanimljivi djeci, jer su nezamjenljiv partner u igri. Iako neki uzgajivači i autori smatraju terijera nepogodnim za igru i kontakte sa djecom zbog svog nervoznog karaktera, agresivnosti  i eksplozivnosti, iz našeg iskustva smatramo suprotno: terijer je vrlo pažljiv, smiren i požrtvovan prema djeci.

 

Po sistematizaciji FCI (Federation Cynologic International) Njemački lovni terijer  spada u II kategoriju ( lovački psi ), III grupu (terijeri) i podgrupu terijeri koji podliježu radnom ispitu/ za jazavčare. Posljednji standard rase napisan je 1993. godine.

OPĆI IZGLED

Mali, obično crno-crveni, kompaktan, proporcionalan, živahnog izraza

VELIČINA I TEŽINA

Visina grebena:

mužjak: 33-40 cm, ženka - 33-40 cm

Težina

mužjak: 9-10 kg, ženka - 7,5-8,5 kg

 GLAVA

- lubanja - ravna, široka između ušiju, bez oštrog prijelaza na njušku ;

- njuška - razmjerna širini lubanje, nos uvijek crn, vilica snažna, obrazi izraženi, jaka brada na donjoj vilici,

- oči - tamne, okrugle, male, duboko postavljene, inteligentnog izraza;

- uši - šiljate, "V" oblika, visoko postavljene, srednje velike, blago slegnute

 VRAT

- vrlo snažan, nije dugačak, sa jačim prijelazom prema lopaticama

LEĐA

- ravna, snažna, nisu kratka, slabine snažne i mišićave

PREDNJE NOGE

- lopatica duga, kosa, mišićava,ima snažne kosti, ne teške

 KOŽA

- debela i čvrsta bez nabora

OSOBINE DLAKE I BOJA

- dlaka gusta, oštra ili kruta ravna dlaka

- osnovna boja je crna ili tamno smeđa  sa crvenožutim paležom (na obrvama, njušci, prsima, nogama i ispod repa), dozvoljene su male bijele fleke na prsima

 GREŠKE

- uska lubanja, šiljata njuška, plitka donja vilica svijetli ili točkasti nos, svijetle i buljave oči, uspravne, lepršave, male, nisko usađene, teške uši, strme prednje noge, ulegnuta, šaranasta leđa, preuska ili preširoka prsa, , mačje šape, rep nošen na leđima, nisko postavljen rep, kratka dlaka, vunasta dlaka bez pod dlake.

Zadnja izmjena Subota, 07 Svibanj 2016 03:11

Srodni sadržaj (po oznakama)

K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023