Poljski španijel (Field Spaniel)

Napisao  Petak, 13 Studeni 2015 16:57
Poljski španijel (Field Spaniel) Poljski španijel (Field Spaniel)

Poljski španijel (Field Spaniel) je pasmina srednje veličine. Prvenstveno su bili razvijeni kao potpuno crni psi za izložbe krajem 19 i početkom 20tog stoljeća te su bili nepopularni kao radni lovački psi.

Međutim sredinom 20tog stoljeća su bili razvijeni kao psi duljih nogu pogodnijih za rad u prirodi. Danas se smatraju rijetkom pasminom te su registrirani kao ranjiva vrsta pasa.

Njihova dlaka je tamnija od ostalih španijela te nemaju podlaku. Njihova dlaka obično dolazi jednobojna sa mogućnošću  povremenih oznaka na prsima. Mogu biti dobri obiteljski psi te su strpljivi sa djecom, ali također mogu imati neku ulogu, poput lovačke ili agility.

Povijest

Poljski španijel  je originalno razvijen kao pas za izložbe u Velikoj Britaniji. Metode uzgoja su često bile kritizirane.

Bili su nepopularni kod lovaca jer se njihova crna dlaka slabo vidjela, a njihova izdužena tijela rane verzije nije bila praktična prilikom kretanja kroz teren. Poljski španijeli niskog profila su bili uzgojeni od strane Phineas Bullocka. Bullock je križao posljskog španijela sa Susekskim španijelom te Engleskim vodenim spanijelom. Krajem 19tog stoljeća svoj uspjeh je pokazao na izložbi sa svojom varijacijom posljskog španijela, međutim, jedina razlika od Sussex španijela je bila glava.

Godine 1909, prosječna težina poljskog španijela je bila 16 do 20 kilograma. Naknadno križanje vrsta dovelo je do elemenata Basset Hounda. Došlo je do genetskih zdravstvenih problema te je trebalo umiješati Engleskog Springer španijela da bi se popravilo zdravstveno stanje, a to je dovelo do duljih nogu poljskog španijela kakvog danas poznajemo.

Poljski španijel je i dalje rijetka pasmina, čak u u Velikoj Britaniji. Godine 2009 je registriran samo 51 pas, a brojka je u padu od 2000te godine. Vrsta je, kako bi se promovirala, registrirana kao ugrožena autohtona vrsta.

Izgled

 Standardna visina poljskog španijela je između 43 i 46 centimetara, a teže između 18 i 25 kilograma. To je odprilike između dimenzija Engleskog Cocker španijela i Engleskog Springer španijela. Dugačka i svilena dlaka dolazi u crnoj boji, boji jetre te crvenkastosivoj. Palež ili bijele točke se mogu pojaviti na prsima i vratu.

Poljski španijel ima osrednje dugu dlaku bez pod dlake. Kovrčava dlaka se pojavljuje na prsima, trbuhu, ušima i na stražnjoj strani nogu. Podrezivanje repa je često kod radnih pasa zbog prevencije ozljeda.

Temperament

 Poljski španijel može biti i dobar radni i dobar obiteljski pas. Prikladni su za agility i za lov. Psi bez namjene će se često probati zabaviti te biti nestašan. Međutim vrlo su strpljivi sa djecom te vole biti blizu svoje obitelji. Kada se socijaliziraju, obično imaju vrlo dobre odnose sa drugim psima. Prema listi Stanleya Corena, ovi psi su prosječni što se tiče radne inteligencije.

Zdravlje

Postoji nekoliko bolesti za koje poljski španijeli imaju predispozicije. Neke od tih bolesti su mrene, atrofija i displazija.  Prema istraživanjima Kinološkog saveza Velike Britanije, primarni uzrok smrti kod poljskih španijela je rak, a sekundarni je starost. Prosječni životni vijek ovih pasa je 11 godina i 8 mjeseci, što je 5 mjeseci više od prosjeka života svih pasmina.

Zadnja izmjena Srijeda, 18 Studeni 2015 22:39
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023