Hrvatski pištolj HS u finalu za arapske oružane snage

Napisao  Ponedjeljak, 09 Siječanj 2012 11:51

hs-xd.jpgHS OSVAJA NOVA SVJETSKA TRŽIŠTA, OVAJ PUT PROBIJA SE U ARAPSKI SVIJET

Pištolji su testirani zatrpavanjem u pijesak, uranjanjem u vodu i izlaganjem vlazi i soli

Hrvatski pištolj HS osvaja nova svjetska tržišta! U najnovijoj Vojnoj povijesti Dubravko Gvozdanović otkriva da je njegov proizvođač dobio službeni poziv jedne zemlje Arapskog poluotoka za pustinjske testove na njihovim vojnim poligonima. I nedavno je prošao taj test! Kako napominje autor, zahtjev za testiranjem odnosio se na sve devet milimetarske modele pištolja „HS Produkta“ linije HS/XD, uključujući i najmanji tzv. subcompact model. Prvi dio testova odnosio se na pouzdanost te su svi modeli bacani u pijesak i zatrpavani pijeskom. Pištolji su zatim miješani s pijeskom kako bi cijeli pištolj bio u cjelosti izložen nepovoljnom utjecaju običnog pustinjskog pijeska.
hs-xd.jpgHrvatski pištolj HS osvaja nova svjetska tržišta! U najnovijoj Vojnoj povijesti Dubravko Gvozdanović otkriva da je njegov proizvođač dobio službeni poziv jedne zemlje Arapskog poluotoka za pustinjske testove na njihovim vojnim poligonima. I nedavno je prošao taj test! Kako napominje autor, zahtjev za testiranjem odnosio se na sve devet milimetarske modele pištolja „HS Produkta“ linije HS/XD, uključujući i najmanji tzv. subcompact model. Prvi dio testova odnosio se na pouzdanost te su svi modeli bacani u pijesak i zatrpavani pijeskom. Pištolji su zatim miješani s pijeskom kako bi cijeli pištolj bio u cjelosti izložen nepovoljnom utjecaju običnog pustinjskog pijeska.

Nakon nekoliko minuta miješanja pištolji su izvađeni, protreseni (kako bi se iz cijevi izbacile prepreke) te se pristupilo praktičnim radnjama koje su uključivale vađenje i ponovno umetanje spremnika, repetiranje te konačno i samo opaljenje. Osnovni cilj ovoga testa bila je pouzdanost, a pištolj je pouzdano morao raditi u pojedinačnom i brzometnom režimu paljbe. Rabilo se streljivo američke i domaće proizvodnje zemlje koja je provodila test.

Ovaj dio testa HS je završio odličnim rezultatom, a jedine poteškoće zabilježene su prilikom pucanja domaćim streljivom, a koje prema riječima domaćina i nije ulazilo u službeni dio testa, jer su i oni svjesni da je njihovo streljivo iznimno loše kvalitete i preslabo za uobičajene standarde 9mm „Para“ kalibra. Završetkom ovoga testa pištolji su ubačeni u bure napunjeno vodom te tako vlažni ponovno bacani u pijesak te prekrivani pijeskom, opet vađeni s ponavljanjem radnji iz prvog testa.

Polijevana voda

I u ovome je dijelu HS dobio odlične ocjene. Sljedeći je test bio isti kao i prethodni samo što je na pištolje, nakon što su zatrpani u pijesak, polijevana voda kako bi se dobila kompaktnija masa s većim pješčanim grumenjem. I tu je HS pokazao odlične rezultate. Nakon ovih testova pristupilo se testu preciznosti što je uključivalo pucanje na 10, 15, 25 i 40 metara.

Završetkom ovog testa pištolji HS-a priskrbili su ovacije prisutnih, jer su se svi modeli pokazali izvanredno preciznim na svim udaljenostima, uključujući i najmanji „subcompact“ model kojim se bez problema pogađalo i na najvećoj traženoj udaljenosti, tj. 40 metara.

Nakon toga pištolji su u posebnim komorama izloženi utjecaju atmosferalija, napose vlage i soli, budući da osim suhe pustinje zemlja domaćina ima i dijelova s vrlo visokim postotkom vlažnosti i morskoga zraka. Kako od 2005. godine svi modeli HS-a prolaze posebno kemijsko tretiranje metalnih dijelova što mu daje jednu od najboljih mogućih zaštita i taj je test prošao s visokim ocjenama.

Izvozni poduhvat

Gvozdanović nastavlja kako je uspješno testiranje dokazalo tvrdnje tvornice, i onih koji godinama rabe hrvatske pištolje, o uistinu vrhunskom proizvodu spremnom uhvatiti se u koštac sa svakim izazovom nisu bez temelja. Kao krunu svega, trebao bi hrvatskoj državi i „HS Produktu“ priskrbiti još jedan dobar izvozni poslovni poduhvat, a najavljena početna količina od 45.000 komada nikako nije bezazlena.

HS je ušao u samo finale izbora za službeno oružje gdje će mu glavni konkurent biti švicarska tvrtka s pištoljem „Sphinx“. Zanimljivo je to što nigdje nema „Sig Sauera“. Intrigantnost cijele priče leži u tome da modeli HS-a i „Sphinxa“ uopće nisu iste kategorije.

Dok su HS-ovi pištolji suvremene građe, kućišta izrađenog od polimera te opaljenja pomoću skrivenog udarača, dotle su „Sphinxovi“ pištolji uobičajene dvostruko/jednostruke akcije te u potpunosti izrađeni od čelika. Razlika u građi ogleda se i u razlici cijene pa se tako za cijenu jednog „Sphinx“ pištolja može dobiti čak dva HS pištolja.

Opširno o ovoj temi možete pročitati u najnovijem broju Vojne povijesti

Izvor: Vecernji.hr | Piše: Zvonimir Despot | 8.1.2012

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023