IWA 2017 Chapuis Armes Karabin “Rols”

Napisao  Utorak, 05 Rujan 2017 14:55

Francuska firma Chapuis Armes ove godine na sajmu IWA 2017.g. u Ninbergu izložila je novi karabin pod nazivom “Rols”. Ovaj karabin je u stvari klonirani Blaser R8 u smislu veće čvrstoće spojeva cevi i zatvarača, cijevi i podkundaka i magacina i sanduka.

Višestruki prvak u gađanju vojničkom puškom konstruktor poznatih brzih njemačkih kalibara vom Hofe Nemac Walter Gehmann izumio je novi sistem bravljenja zatvarača u cijev, a to je da se zatvarač direktno bravi u cijev i ta novina bila je u odnosu na dotadašnji ocevljeni mehanizam kod koga se zatvarač bravio u proširenom dijelu sanduka.

Walter Gehmann nije patentirao ovaj izum iz nekih njemu poznatih razloga, ali to je njegov izum. Blaser SR830 bila je prva puška sa ovakvim mehanizmom kao i Mauzer66.

  

Prednost ovog mehanizma bravljenja cijevi i zatvarača jeste da cijev mijenja kalibar pa ako lovite medvjede i kapitalne veprove onda uzmite cijev kalibra 9,3x62mm “tešku medicinu”, a ako lovite divojarca možete za kratko vrijeme da na isti karabin montirate .243Winchester i lovite divojarca na 200metara daljine.

Interesantan je razvoj zatvarača kod ovakvih karabina direktne akcije od Blaserovog Strassera, Mauzera 66, Blasera SR830, Blasera R93, Blasera R8, Merkelovog RX Helixa i savršenstva Browningovog Marala. Vratimo se francuskom klonu “Rols’.

U odnosu na Blaser R8 ovde je kloniran spoj cijevi i zatvarača kao poseban patent u vidu muško-ženskog spoja prikazanog na slici kao i spoj izvlakača i cijevi.

rols z10

Modul obarača koji se skida kod Blasera R8 Francuzi su iskoristili za učvršćivanje rotacionog magacina kapaciteta 3 i 4 metka kalibra .243Winchester, .30-06Springfield, .270Winchester, .308Winchester, 9.3x62mm, .300Winchester magnum, 7мм Remington magnum и . 375 Holland& Holland Магнум .

rols z14 1

Još jedan “klon” u odnosu na Blaser R8 je 7rupa na tijelu zatvarača u rejonu izvlakača koji dodatno učvršćuju bravljenje zatvarača u cijev.

download 1

Dužina cijevi Rolsa je 60cm za standardne kalibre, 63cm za magnum kalibre i 65cm za afričke kalibre, a šraf koji utvrdjuje ceijv nalazi se na metalnom dijelu.

Ako je francuski karabin Challenger kopija Krieghoff Semprio karabina onda Rols nikako ne može biti kopija Blasera R8 već samo njegovo unapredjenje, a ja ga opravdano nazivam klonirani Blaser R8. Kao ekspert za lovnu balistiku, a ne marketing radnik lovcima preporučujem izbor između karabina sa ocevljenim mehanizmom ili sa promenom i skidanjem cijevi.

[ta je bolje neka ocijene lovci na terenu u praksi. Dakle, cijena, praksa i standard odredit će da li ocevljeni mehanizam ili Walter Gehmann sistem skidanja i promene cijevi i izvlakača.


Na kraju da zaključim da se proizvodnja Blaserovog klona u Francuskoj pod nazivom “Rols” sa francuskim patentima uklapa u pravac francuskog razvoja snažnog oružja i kalibara u području oružja dopunjenom i oličenom sa ekspresicama poznate marke “Darne” u afričkim kalibrima, a u području kalibara 6,5x63 Messner i ekspresicom novijeg .375R Verney carron kalibra koji po karakteristikama ne samo da prevazilazi i nadjačava engleskog “brata” .375Flanged magnum već se po energiji (zrno Barnes TSX 300grs, v0=855m/s, E0=7000J) približava moćnom .416Rigby.

 

Mr Goran Stošić dipl.ing. ekspert za lovnu balistiku Srbija
Zadnja izmjena Utorak, 05 Rujan 2017 15:27
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023