Čokovi kod sačmarica : što, kada, kako?

Napisao/la  Subota, 19 Ožujak 2016 21:13

Što su čokovi?

Čokovi su dijelovi puške sačmarice koji služe za sužavanje promjera puščane cijevi na njezinome kraju. Čokovi služe kako bi se kontroliralo širenje sačme na određenim udaljenostima.
Sa mogućnošću povećanja efektivnosti svakoga zrna, čokovi su postali bitan saveznik svakome strijelcu iz pušaka sa glatkim cijevima, bez obzira radilo se o sportašima ili lovcima na sitnu divljač.

Savjeti za korištenje

Ako se divljač ili glinena meta približavaju strijelcu sa sačmaricom sa dvije cijevi, idealno bi bilo prvo ispaliti hitac iz cijevi sa jačim čokom što bi rezultiralo gušćim posipom na na većim udaljenostima, a drugi hitac ispaliti sa otvorenijim čokom. Ovo bi značilo da bi posip bio malo širi te povećao šanse za pogotkom mete.
Kada se meta udaljava od vas, samo promjenite redosljed korištenja čokova, vrlo je jednostavno.

Tipovi čokova

Različiti tipovi čokova dizajnirani su kako bi iskoristili djelotvorni domet sačme do maksimuma. Za lov, jasno je da se traži gust i snažan posip kako bi usmrtilo divljač.
Najčešći čokovi su:

Puni čok

Udaljenost mete = plus minus 35 metara
Puni čok daje najgušći posip te mogućnost smrtonosnog pogotka na metama koje su vrlo daleko. Puni čok se koristi posebno kod lova na ptice močvarice te pucanja na glinene golubove (trap)

3/4 čoka

Udaljenost mete = oko 30 metara
Ovaj čok je vrlo čest te se koristi kod lovnog streljaštva te različitih tipova lova. Efikasnost sačme je vrlo visoka kod srednjih do visokih distanci. Ovaj čok se vrlo često koristi kod lovačkih pušaka sa dvije cijevi, kod bokerica u gornjoj, a kod položara u lijevoj cijevi.

1/2 čoka

Udaljenost mete = otprilke 25 metara
Ovaj čok se najčešće koristi u poluautomatskim sačmaricama. Ovaj čok je poznat po univerzalnim performansama za sve tipove streljaštva i lova.

1/4 čoka

Udaljenost mete = 20 metara
Ovaj čok se uobičajeno koristi u tandemu sa 1/2 ili 3/4 čokom. Obično se ovaj čok nalazi u donjoj cijevi za prvi hitac na manjoj udaljenosti. Posebno koristan čok kod lova sa psima ptičarima.

Cilindar čok

Udaljenost mete = 15 do 20 metara
Ovaj čok se koristi kada čok nije potreban. Ovaj čok služi samo kao nastavak cijevi standardnog promjera. On ne utječe na posip. Ovakav čok se koristi za lov u gustišima na šumsku kraljicu ili prepelice sa dobrim psima.


Zaključak

Čok je esencijalan za svakog strijelc koji želi povećati efektivni domet svojeg sačmenog hitca. Najbitnije je odabrati pravi čok za određenu svrhu.

K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023