U Australiji počinju koristiti robote koji ubijaju mačke da bi zaštitili ugrožene životinje

Napisao  Ponedjeljak, 12 Rujan 2016 01:05

Kako bi kontrolirali broj divljih mačaka i zaštitili endemske divlje životinje u jednom su australskom rezervatu počeli koristiti robote koji ubijaju vrebajuće mačke, piše IFLScience. Nadaju se kako će roboti pomoći zaštititi jedino znano mjesto gdje živi rijetka noćna papiga.

Do nedavno se smatralo kako je ova ptica izumrla prije još 100 godina, a samo ju je troje ljudi vidjelo uživo, zbog čega je ovaj rezervat mjesto od nacionalne, ako ne i svjetske važnosti. Robotske zamke temelje se na mačjoj potrebi da stalno budu čiste. Kada divlja mačka uključi zamku tako što prekine lasersku zraku, stroj pospreja mačje krzno otrovom. Kada životinja zatim ode e očistiti se jezikom, neizbježno proguta smrtonosnu tvar i umre.

Radi se o zgodnom riješenju koji koristi mačje vlastito ponašanje protiv nje, kako bi se kontrolirao broj mačaka i izuzetno važnom ekosustavu koji sadrži nekoliko vrsta na rubu izumiranja. Robotizirane zamke razvijaju se već sedam godina i sadrže brojne provjere i kočnice kojima je cilj spriječiti da druge vrste životinja slučajno aktiviraju otrovni sprej. Stroj se sastoji od četiri lasera, koji mjere veličinu životinja koje prolaze ispred njih. Gornji mjeri visinu, sve što je više od standardne mačke, poput dingoa i koala, sigurno je. Drugi laser mjeri razmak između trbuha i tla, kako bi životinje poput vombata mogle sigurno proći. Na kraju , i prednji i zadnji laser moraju se simultano uključiti kako bi izmjerili dužinu životinje..

Otrov se temelji na tvari koja se može naći u prirodi, 1080, a koja se nalazi u nekim australskim biljkama. To znači da su neke životinje koje su se razvijale zajedno s australskom florom imune na njega. I na kraju, većina lokalnih divljih životinja jednostavno nije toliko čista poput mačaka, što znači da se neće pretjerano intenzivno čistiti čak ako i slučajno budu pogođene sprejem.

Mačke – stvarna opasnost Divlje su se mačke pokazale velikim problemom za očuvanje australskih endemskih divljih životinja. Pretpostavlja se kako bi moglo biti i do 20 milijuna divljih mačaka u divljini Australije, koje ubijaju desetke malih sisavaca, ptica i gmazova.

Procjenjuje se kako je od dolaska Europljana izumrlo oko 130 australskih vrsta, dok su samo divlje mačke odgovorne za nestanak barem 20 vrsta, a love i još 16 vrsta koje se smatraju ugroženima. Zbog toga je australska vlada donijela kontroverzan plan da se ubije dva milijuna mačaka do 2020. godine kako bi se zaštitio osjetljiv ekosustav i vrste koje su potekle iz njega. Iako se svi slažu kako mačke predstavljaju prijetnju, nisu svi sigurni kako će ubijanje 2 milijuna mačaka išta postići.

Zadnja izmjena Četvrtak, 25 Kolovoz 2016 16:25
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023