Na Veleučilištu u Karlovcu održano predavanje doc.dr.sc. Huberta Potočnika o problematici očuvanja divlje mačke

Napisao/la  Utorak, 31 Ožujak 2015 07:48

U utorak, 24. ožujka, okupljeni studenti i profesori stručnog Studija lovstva i zaštite prirode Veleučilišta u Karlovcu imali su prilike poslušati vrlo zanimljivo predavanje o divljoj mački (Felis silvestris) gostujućeg predavača doc. dr.sc. Huberta Potočnika.

Doc dr.sc. Potočnik, inače docent Odjela za biologiju Biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, doktorirao je upravo na ekološkim karakteristikama i ugroženosti europske divlje mačke u Sloveniji, a u svom dosadašnjem radu sudjelovao je i u istraživanjima vukova i risova. Prema tome, studenti i profesori pred sobom su imali istaknutog terenskog stručnjaka  koji se bavi problematikom srednjih i velikih zvijeri. Očekivanja su bila velika, a na opće zadovoljstvo docent Potočnik ih je uspio i nadmašiti!          

Za početak, docent Potočnik prisutne je poveo daleko u prošlost europske divlje mačke, jedine vrste divlje mačke (od njih troje) koja je u svojoj 300 000 godina dugoj evolucijskoj povijesti  uspješno izbjegla domestifikaciju i do današnjeg dana ostala u potpunosti divljom i nepripitomljenom od strane čovjeka. Zatim se osvrnuo na njezinu rasprostranjenost na europskom kontinentu, pa nastavio s ekologijom i biologijom vrste koju je upotpunio zanimljivim podacima i crticama iz života ove samozatajne životinje.

Bilo je posebno zanimljivo vidjeti rezultate njegovog istraživanja koje je proveo na području Kočevja a dobivene podatke predstavio u svojoj doktorskoj disertaciji. Tijekom višegodišnjeg istraživanja telemetrijskim je ogrlicama opremio 13 jedinki kako bi dobio uvid u njihov način korištenja staništa, aktivnost tijekom godine, rasprostranjenost i ugroženost. Rezultate je podijelio s prisutnima, te se nadovezao  na hibridizaciju i genetska istraživanja divlje mačke u Sloveniji. Uslijedio je vrlo primjenjiv dio u kojem je prof. Potočnik svima prikazao fenotipske i morfološke razlike između divljih mačaka i domaćih tigrastih mačaka. Održano je i mjerenje jednog morfometričkog parametra, kranijalnog indeksa, pa su studenti mogli vidjeti i dio praktičnog rada jednog znanstvenika.

Predavanje, dugo sat i pol, završilo je prikazom dva kratka video filma o istraživanjima divljih mačaka, te razmjenom mišljenja i terenskih anegdota. Docent Potočnik ostavio je dojam vrlo prijazne i otvorene osobe spremne podijeliti svoje znanje i iskustvo sa zainteresiranima, a predavanje je proteklo u opuštenoj i vrlo srdačnoj atmosferi.

foto: Vedran Slijepčević

Dina Botta
Zadnja izmjena Utorak, 31 Ožujak 2015 12:18