MUFLON – OVIS ARIES MUSIMON PALLAS – ENGL. MOUFLON

Nedjelja, 13 Studeni 2016 10:00

Muflon ili divlja ovca pripadnik je porodice šupljorožaca što znači mu rogovi rastu cijeli život i nikada se ne odbacuju.

Rogovi su produkt kože i sastoje se od rožišta (porozne kosti), živca i rožine (orožnjela koža).
Rogove u pravilu imaju samo ovnovi, trokutastog su presjeka s ukrasnim prstenovima i rastu prema unatrag pa postupno zavijaju prema napred.
Zimi se razvija tzv. godišnji prsten po kojem se određuje dob životinje a intenzivno rastu do pete godine. 
Ženke mogu imati roščiće (do 5 cm).

Opis: vrlo je sličan domaćoj ovci samo što nema runo već krutu dlaku koja je ljeti crvenokestenjasta a zimi tamnija.
Trbuh i unutarnja strana nogu su krem boje, a na slabinama ovnovi imaju „sedlo“ – područje svijetlije boje. 
Muflonke su jednolične kestenjasto smeđe boje.

Veličina: visok do 75 cm, dugačak 120 cm, rep 10 cm (ovce su manje)

Težina: 40 – 50 kg (ovce su lakše)

Životni vijek: do 20 godina

Rasprostranjenost: autohtona je Europe - potječe sa Sardnije i Korzike a naseljavao je dijelove Mediterana i Male Azije. 
Danas ga se može naći i u kontinentalnom dijelu Europe zahvaljujući umjetnom naseljavanju (Češka, Slovačka, Njemačka, čak i Finska). 
U Hrvatskoj obitava u čitavom prostoru u više manjih i izoliranih populacija – na kontinentu (Papuk, Kunjevci, Garjevica, Ilok, Petrova gora)
smješten je u gaterima a na obalnom i priobalnom dijelu (Brijuni, Cres, Biokovo, Pelješac, Senj, Rab...) može ga se naći u prirodi.

Stanište: brda i planine pod mediteranskim šumama, makijom, pašnjacima, kamenjarima ali prilagođava se i kontinentalnim uvjetima. Voli mirna područja koja pružaju zaštitu od neprijatelja i dovoljno hrane, a staništu je vjeran.

Prehrana: paša i brst trava, zeljastih i drvenastih vrsta, bobica i plodova, nezahtjevna vrsta

Ponašanje: dnevna je životinja i pase ujutro i predvečer. Živi u manjim krdima koje čine ovce i janjad i mlađi ovnovi – predvodi ih starija ovca. 
Ovnovi stariji od tri godine okupljaju se u zasebna krda. Muflon ima oštar sluh, osjetljiv njuh i daleko vidi.
Mufloni se najviše oslanjaju na svoj dobar vid pa mu se teže prikrasti, a uz to je vrlo plah i oprezan.

Parenje: parenje počinje u listopadu i studenom (ponekad i u prosincu). Zreli mužjaci se međusobno bore za pravo parenja – borbe su impozantne ali rijetko kad smrtonosne.
Uz ženke su cijelo vrijeme i postupno naparuju svaku. Graviditet traje oko 22 tjedna ( 5 i pol mjeseci) pa se travnju i svibnju ojanje do dva janjeta koji sišu oko 6 mjeseci. 
Spolna zrelost jedinki nastupa s 18 mjeseci. Muflon se može pariti s domaćom ovcom stoga postoji opravdani rizik od križanja.

Glasanje: blejanje, zviždanje

Neprijatelji: ris, vuk, čagalj, lisica

Problematika: muflon spada u krupnu dlakavu divljač – ovan se lovi tijekom cijele godine a muflonka i janjad od 01. kolovoza do 31. prosinca.
Lov na muflona traži dobru kondiciju lovca, mirnu i sigurnu ruku i veliko strpljenje budući da mu se teško prikrasti. 

Muflon se može pariti s domaćom ovcom što može prouzročiti „onečišćenje“ divlje populacije.
Zbog nezahtjevnosti i otpornosti na bolesti pogodan je za uzgoj u gaterima ali može činiti štete na vegetaciji ukoliko je stanište prenapučeno.

K2 Items