Zaštićene vrste puhova u Hrvatskoj

Petak, 31 Listopad 2014 00:16

U Hrvatskoj su poznate četiri vrste puha, od kojih jedna sada u sitnu dlakavu divljač dok su druge tri zakonom strogo zaštićene. To su gorski puh (Dryomys nitedula Pali.), puh lješnikar (Muscardinus avellanarius L.) i vrtni puh (Eliomys quercinus L.) a koje ćemo ukratko predstaviti. U Hrvatskoj obitava i posebna podvrsta vrtnog puha – krški puh ((Eliomys quercinus dalmaticus Đulić & Feiten) kojeg se može naći u Dalmaciji ali njegova biologija nije još dovoljno istražena.

Svi puhovi spadaju u red glodavaca (Rodentia) i porodicu puhova (Gliridae).

Gorski puh (Dryomys nitedula Pali) - eng. Forest dormouse

gorski3

  • Opis: krzno je sivosmeđe boje na gornjim dijelovima tijela, te krem boje na trbuhu. Crna pruga uokviruje oko i nastavlja se do uha, brkovi su vrlo gusti, kitnjast rep – nalikuje na vjeveričjin
  • Veličina: Tijelo i glava dugački su od 8 do 12 cm, rep od 6 do 12 cm
  • Težina: Težina varira između 18 i 34 grama
  • Životni vijek: do 5 godina
  • Rasprostranjenost: autohtona vrsta, rasprostranjen je u istočnoj Europi, na Balkanu i u dijelovima zapadne središnje Azije, češći na sjeveru
  • Stanište: guste listopadne i crnogorične šume, na visinama do 3500 m/nm
  • Prehrana: lišće,šumski plodovi, bukvica, žir i sjemenke češera, ličinke, ptičja jaja
  • Ponašanje: noćno aktivni, teritorijalne životinje, jedan puh ima teritorij promjera 150 do 250 metara, grade gnjezda na visini od metra do sedam metara, na gornjim dijelovima grana u gustom lišću – gnjezda obično imaju jedan ulaz a napravljena su od grančica i lišća te kore i mahovine i tu se kote mladi, hiberniraju u hladnijim područjima - od listopada do travnja
  • Parenje: pari se dva do tri puta godišnje od svibnja do kolovoza, gravitacija traje 21 dan, leglo broji dva do pet mladih, osamostaljuju se s pet tjedana, spolno sazrijevaju s godinom dana
  • Neprijatelji: svi koji ga mogu uhvatiti – ponajviše ptice grabljivice i kune

Puh lješnikar, puh orašar (Muscardinus avellanarius) - eng. Hazel dormouse

lješnikar 3

  • Opis: gornja strana tijela je jantarne i smeđe boje a trbušna bijele, oči su velike i crne, rep dlakav ali ne i kitnjast, uši malene
  • Veličina: Prosječna duljina tijela je od 6 do 9 cm s repom od 5 do 8 cm
  • Težina: 17 do 20 g (prije hibernacije duplo više) – najmanji puh od svih vrsta
  • Životni vijek: 3 do 6 godina
  • Rasprostranjenost: autohtona vrsta gotovo čitave Europe,  Britanskog otočja i Male Azije, češći na jugu
  • Stanište: guste šume, živice
  • Prehrana: orašasti plodovi, pupovi, bobice, sjemenke voća, ptičja jaja
  • Ponašanje: noćno aktivni, izrazito teritorijalni u krugu od 70ak metara od gnjezda, žive samotarski, grade gnjezda od trava, kore, grančica i lišća na visini od oko dva metra, hiberniraju od listopada do travnja
  • Parenje: imaju do dva legla godišnje, pare se od lipnja do listopada, graviditet traje 24 dana a koti se do 7 mladih. Mladunci se osamostaljuju nakon 35 dana a spolno sazrijevaju s jednom godinom
  • Neprijatelji: kune, lasice, jazavci, lisice, ptice grabljivice

Vrtni puh (Eliomys quercinus) - eng. Garden dormouse

vrtni 2

  • Opis: sivosmeđeg krzna s bjelkastim trbuhom, ima crne oznake oko očiju koje se nastavljaju na uši, velike uši (značajka za raspoznavanje), kratku dlaku, rep je dug, manje dlakav osim na vrhu gdje obično ima duže dlake svijetle boje
  • Veličina: 10 do 15 cm duljine tijela a 8 do 15 cm repa
  • Težina: 60 do 140 g – najveći puh od svih zaštićenih
  • Životni vijek: do pet godina
  • Rasprostranjenost: autohtoni glodavac, južna i zapadna Europa, dijelovi sjeverno istočne Europe, postao rijedak na području Balkana i u središnje Europe
  • Stanište: guste mješane šume, vrtovi i voćnjaci do 2000 m.n.v. - naziv vrtni odnosi se na njegovu izrazitu prilagodljivost staništu
  • Prehrana: svejedi, ličinke, ptičja jaja, kukci, puževi, šumske bobice, orašasti plodovi – u prehrani prevladavaju životinjski proteini! Poznati i slučajevi kanibalizma!
  • Ponašanje: noćno aktivne životinje koje dan provode spavajući u gnjezdu na visini od 0.8 do 3 metra, najmanje vezani za drveće od svih vrsta puhova pa ih se može naći i na tlu, hiberniraju od listopada do travnja, znaju biti socijalne životinje bez izražene agresivnosti
  • Parenje:  obično imaju jedno do dva legla godišnje, pare se od travnja do srpnja, graviditet traje 23 dana, legla broje od tri do sedam mladih, osamostaljuju se s dva mjeseca
  • Neprijatelji: ptice, kune, lisice, jazavci
Lovac.info
Zadnja izmjena Utorak, 18 Studeni 2014 01:25
K2 Items