Kašmirski mošusni jelen primjećen prvi put nakon 60 godina

Napisao/la  Petak, 28 Studeni 2014 01:03

Strani znanstvenici prvi put su vidjeli jednu vrstu primitivnog jelena nakon više od 60 godina - riječ je o kašmirskom mošusnom jelenu (Moschus cupreus) iz porodice Moschidae.

Ovi jeleni s očnjacima viđeni su tijekom istraživanja još 2008/2009. godine, a rezultati su objavljeni ovog mjeseca u časopisu Oryx. Tim znanstvenika zapazio je mužjaka (tri puta), ženku i tele, još jednu ženku (moguće da se radi o istoj) te strvinu ženke koja je skončala od krivolovaca.

Prirodni areal vrste su Himalaje sjeverne Indije, kašmirska regija Pakistana i sjeverni Afganistan. Ovi primjerci viđeni su u afganistanskoj provinciji Nuristan, na visinama većim od 3 000 metara i to prvi put nakon više od 60 godina. Tijekom proljeća i ljeta životinje se zadržavaju na strmim padinama i kamenitim terenima, daleko od ljudskih aktivnosti, ali dolaskom zime spuštaju se u niža područja i tada postaju metom lovaca.

Mošusni jeleni love se radi mesa, koje se smatra delikatesom, te mirisnih žlijezda za koje se smatra da imaju farmaceutska svojstva. Cijene tih žlijezda su astronomske – na crnom tržištu prodaju se po 45 000 dolara po kilogramu! Krivolovcima su zanimljivi i njihovi očnjaci koji se nalaze samo kod mužjaka a služe im u borbama za vrijeme parenja.

Prijetnja vrsti je širenje ljudskih djelatnosti čime se povećava gubitak i fragmentacija staništa. Vrsta obitava na planinskim područjima, u bjelogoričnim šumama, ali zbog ljudskog utjecaja od 1970-ih izgubljeno je i do 50% površine šuma na području njihove rasprostranjenosti u Afganistanu.

Mnogi kašmirskog mošusnog jelena, uz snježnog leoparda (Panthera uncia), smatraju prirodnim blagom ove ratom poharane zemlje. Zbog nestabilnosti u političkoj sferi, koja se preljeva u svakodnevni život, nevladine organizacije ne mogu pristupiti provinciji Nuristan i nadaju se kakvoj-takvoj stabilizaciji uvjeta kako bi bolje proučili vrstu i napravili njezin plan zaštite.

Lovac.info, D.B.
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023