Puštena oporavljena ženka surog orla

Napisao/la  Četvrtak, 10 Travanj 2014 00:08

Oporavljena ženka surog orla, koja se više od godinu dana liječila od ozljeda zadobivenih od udarca u zaštitnu ogradu na autocesti, vraćena je u prirodu 02. travnja. Puštena je na Velebitu kod Baških Oštarija, a pustili su je ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode (DZZP) Matija Franković i Emilio Menđušić iz Sokolarskog centra. Mlada ženka surog orla stradala je  u blizini Perušića, udarivši u zaštitnu ogradu na autocesti i  od  4. siječnja 2013. nalazi se na liječenju i oporavku u Sokolarskom centru.

suri-orao2

Oporavljena ženka surog orla, koja se više od godinu dana liječila od ozljeda zadobivenih od udarca u zaštitnu ogradu na autocesti, vraćena je u prirodu 02. travnja.

Mlada ženka surog orla stradala je  u blizini Perušića, udarivši u zaštitnu ogradu na autocesti i od  4. siječnja 2013. nalazila se na liječenju i oporavku u Sokolarskom centru. Ptica se oporavila i sada je puštena u prirodu, i to na Velebitu kod Baških Oštarija. Pustili su je ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode (DZZP) Matija Franković i Emilio Menđušić iz Sokolarskog centra.

pusanje-zenke-velebitSuri orlovi (Aquila chrysaetos) imaju status kritično ugrožene vrste (CR) a brojnost im je procijenjena na 25 - 30 parova. DZZP je 2012. godine pokrenuo nacionalni monitoring surih orlova u Hrvatskoj kojeg provode članovi Udruge BIOM. Rezultati pokazuju da je godine 2012. u Hrvatskoj bilo 17 aktivnih teritorija surih orlova na kojima je tek 7 parova surih orlova uspješno podiglo mlade, dok je 2013. godine broj aktivnih teritorija bio 19, a tek je 5 parova uspješno podiglo mlade.

U posljednjih desetak godina u Hrvatskoj, a osobito u Dalmaciji nestaju pojedini parovi surih orlova (teritoriji) na određenim lokacijama, a odrasle teritorijalne ptice nakon stradavanja starog partnera sve rjeđe nalaze novog. Stoga teritorije nekada aktivnih parova danas na mnogim mjestima čuvaju samo nesparene jedinke, što je pokazatelj nedovoljnog priljeva mladih ptica u populaciju, tj. niske stope uspješnosti gniježđenja i/ili niske stope preživljavanja mladih ptica.

Odumiranjem tradicionalnog stočarstva smanjuje se količina raspoloživog plijena, površina i kvaliteta staništa za surog orla. Pretjeranim lovom koji uzrokuje smanjenje populacija srednjih sisavaca, jarebica i trčki količina plijena za surog orla dodatno se smanjuje. Krivolovom se povećava smrtnost i uznemiravanje ptica. Jedinke također stradavaju namjernim ili slučajnim trovanjem, u sudarima s vodovima za prijenos električne energije te zbog elektrokucije. Uznemiravanje ptica na gnijezdima posljedica je i rekreativnih aktivnosti kao što su penjanje po liticama ili let zmajevima (paraglajding) uz litice koje predstavljaju pogodne mjesta za gniježđenje. Izgradnjom vjetroelektrana na području obitavanja surog orla povećava se rizik od stradavanja jedinki zbog sudara s lopaticama turbina.

Izuzetno je važno zaustaviti krivolov na sve ptice grabljivice, trovanja i uznemiravanja tijekom sezone gniježđenja, a mladoj sokolici neka je sa srećom!

DZZP, 02. travnja
Zadnja izmjena Utorak, 22 Travanj 2014 01:17
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023