Mužjak jelena s nepotpuno odbačenim rogom

Napisao/la  Petak, 06 Prosinac 2013 03:37

doppelkopf 2Slike s kamere postavljene pokraj hranilišta u Texasu ovo ljeto otkrile su mužjaka bjelorepana s neprirodno razvijenim rogovljem. Uobičajeno je da punorošci zbog pada testosterona odbacuju rogovlje svake godine a odmah nakon odbacivanja počinje rasti novo. Međutim, ponekad se dogodi da ciklus razvoja rogovlja zakaže pa se rog ne odbaci na prirodan način, a istodobno počinje rasti novi. Takvo stanje (doppelkopf) se događa jer razina testosterona nakon sezone parenja ne padne, zbog oštećenja živaca ili nepravilne prehrane.

Slike s kamere postavljene pokraj hranilišta u Texasu ovo ljeto otkrile su mužjaka bjelorepana s neprirodno razvijenim rogovljem.

doppelkopf 2

doppelkopf 1Uobičajeno je da punorošci zbog pada testosterona odbacuju rogovlje svake godine a odmah nakon odbacivanja počinje rasti novo. Međutim, ponekad se dogodi da ciklus razvoja rogovlja zakaže pa se rog ne odbaci na prirodan način, a istodobno počinje rasti novi. Takvo stanje (doppelkopf) se događa jer razina testosterona nakon sezone parenja ne padne, zbog oštećenja živaca ili nepravilne prehrane.

U prilogu je galerija slika drugog mužjaka bjelorepana kojemu je rogovlje moralo biti otpiljeno zbog sigurnosnih razloga ali zbog oštećenja živaca desni rog nije odbacio (niti ga se moglo maknuti). Novi rog je izrasao oko staroga međutim, nije se razvijao na prirodan i uobičajen način. Slijedeće zime je odbacio oba roga; novo rogovlje je uvijek pokazivalo abnormalan rast.

Quality Deer Management
Zadnja izmjena Nedjelja, 23 Veljača 2014 21:12
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023