Zašto sove nečujno lete?

Napisao/la  Srijeda, 04 Prosinac 2013 00:28

sova-lovZnanstvenici vjeruju da su riješili misterij sove i njihova gotovo nečujno leta. Mnoge vrste sova razvile su posebno perje kako bi učinkovito uklonile aerodinamičnu buku svojih krila, što im dopušta da love i uhvate svoj plijen u tišini.

Znanstvenici vjeruju da su riješili misterij sove i njihova gotovo nečujno leta. Mnoge vrste sova razvile su posebno perje kako bi učinkovito uklonile aerodinamičnu buku svojih krila, što im dopušta da love i uhvate svoj plijen u tišini.

sova-lov2

Sove posjeduju tri posebna fizikalna svojstva za koje se smatra da pridonose njihovoj sposobnosti tihog leta: ukočena perja uz prednji rub krila, fleksibilnost na rubu stražnjeg krila i mekano i pahuljasto perje raspoređeno na vrhu krila. Prirodna tehnologija nađena u krilima sova od sada bi se mogla koristiti za poboljšanje smanjenja buke zrakoplova.

Fotografska studija perja sove otkrila je iznenađujuće geometrijske oblike poput šume, te će se to otkriće koristiti u daljnjem istraživanju kako bi se vjernije repliciralo sovino krilo. Preliminarni eksperimenti pokazali su da je jednostavna mreža (kao pokrov koji replicira gornji sloj šumske strukture) učinkovita u uklanjanju nekih zvukova.

Znanost.geek.hr
Zadnja izmjena Nedjelja, 23 Veljača 2014 20:42
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023