Djelovanje pogotka na divljač III

Napisao/la  Srijeda, 10 Prosinac 2014 00:52

Danas je pak na repertoaru učinak krvnog tlaka i smrtni šok. U nastavku...

Kakav je učinak krvnog tlaka?

Dobar pogodak u pravo mjesto dovodi do smrti u vremenu od sekunde do nekoliko minuta, a koju prouzročuje jaki pad krvnog tlaka i samim time povezana opskrba mozga kisikom. Pogoci u velike krvne žile izazivaju efekat u roku od sekunde do nekoliko minuta, a koji uzrokuje jaki pad krvnog tlaka i samim time povezana opskrba kisikom. Pogoci u velike krvne žile izazivaju taj efekat u roku od sekunde. Aorta se često kod pogotka u lopaticu ošteti, ali visoki pogoci iza lopatice razaraju je ponekad i dovode unatoč manjih oštečenja do trenutne smrti.

Naprotiv, pogodi li se vrh srca, dok su srčani zalisci i aorta netaknuti, ne slijedi u krvnim žilama značajniji pad tlaka, životinja crpi svoje rezerve kisika i u stanju je unatoč neupitno smrtnom pogotku odbjeći još stotinu metara. Ako su razoreni intenzivno prokrvljeni organi kao jetra, bubrezi ili slezena, bilo stvaranjem kaverne ili direktnim pogotkom, ugiba životinja najčešće u roku nekoliko minuta. Teoretski je zamislivo da širenje vala pritiska u krvnim žilama dovodi do kratkog, ali snažnog porasta krvnog tlaka, koji se ispoljava u tijelu kao refleksni odgovor na prestanak rada srca i disanja.

Postoji li smrtni šok?

Pored tih ozljeda koje imaju za posljedicu brzu smrt, dolazi do brzog usmrćivanja i temeljem uzoraka ozljeda koje su prividno neobjašnjive. Još 1961 godine formirane su teorije parnog refleksnog šoka (Langenbach i Lampel) prilikom kojeg divljač zbog istovremenog vegetativnog živčanog sistema u obje polovice tijela brzo ugiba. Slične tvrdnje objavljene su u vrijeme Vijetnamskog rata o djelovanju 223 Rem. po kojem je već okrznuće ruke ili noge zrnom pune košuljice pri velikoj brzini moglo dovesti do smrti.

Obje teorije nisu znanstveno do sada na niti jedan način potvrđene. Svi slučajevi smrti od šoka, kao neposredno nastupajuća smrt bez ozljeda vitalnih organa do sada nisu potvrđene kod ljudi ni nakon pažljivog istraživanja.

Laufer 223, preuzeto s forum.lovac.info
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023