Zrna za lov s čeke i zrna za lov divljih svinja iz pogona

Napisao  Utorak, 10 Srpanj 2007 22:28
Zrna za lov s čeke i zrna  za lov divljih svinja iz pogona Zrna za lov s čeke i zrna za lov divljih svinja iz pogona

Već se godinama vode polemike oko izbora zrna za lov sa čeke i zrna za lov u pogonu divljači, te su mnoge studije napravljene sa različitim rezultatima. Veliku ulogu u svemu tome imaju tvrtke koje mogu platiti dobru reklamu i na taj način subjektivno prikazati učinkovitost pojedinog zrna.

norma_oryx_lovac

Na terenu i među lovcima zaključci oko najboljih zrna često izgledaju drugačije, vjerodostojnije te mnogo objektivnije.

 

 

 

Norma - ORYX zrno

Nekada je vladalo mišljenje da treba izabrati jedno zrno za svu krupnu divljač u svim uvjetima lova. Međutim, u današnje vrijeme kad postoje na stotine različitih zrna po konstrukciji i namjeni lovci su promijenili način razmišljanja.

Ipak u Hrvatskoj i tržišno „zaostalijim" zemljama, među lovcima (valjda zbog nešto više prosječene starosti  lovaca) vladaju još uvijek stare teorije i  subjektivne analize.

Puno puta sam čuo u loveći u Hrvatskoj,:"Zrno je zrno i tu nema filozofije, a ako i raniš naići će drugi komad". Naravno meni je to nepojmljivo, a tako i strancima koji ovo slušaju kad dođu kod nas u goste. Neka lovišta vode brigu o ovom problemu, a u nekim je još uvijek  bitno da lovac nosi karabin, a zrna i streljivo nisu važni.

ZRNA ZA LOV S ČEKE 

Kod pucanja s čeke najčešće se koristi naslon te se puno puta puca na udaljenosti preko 100m, a u nekim zemljama i do ekstremnih 1000m. Osobno sam da se ne puca na divljač preko 200m ali za vještog lovca s dobro izabranim zrnom i upucanom puškom do 600m nije preveliki problem.

Kada smo na čeki divljač je uglavnom smirena te se kreće polako. Adrenalin je u toj situaciji nizak, mišići hladni te ako se u lovištu ne puca često ili nema predatora velika je vjerojatnost da ce lovac imati dovoljno vremena za kvalitetan hitac.

Kod ovakvog načina lova veličina kalibra nije od velike važnosti koliko performanse zrna i streljiva koji se koristi. To kažem zato jer se sa čeke  puno puta odstrijelilo bez problema divlja svinja od 100 i više kila sa kalibrom koji zakonski nije primjeren u Hrvatskoj za divljač te biomase ( 243Win, 6mm, 25-06, 22-250, 222 Rem itd.).

Za lov s čeke treba upucati karabin na udaljenost 150-200 m tako da je lovac uvijek siguran u pogodak te da ne mora previše misliti o padu zrna.

Grupa pogodaka ne bi smjela biti izvan 4cm na 100m.

Kalibar 6.5 mm bi trebao biti kao neki minimum te dužina čahure ne kraća od 55mm.

nosler_etip_bullets barnes_mrx2_-
Nosler® E-Tip™ Barnes MRX
MONOLITNO ZRNO DJELOMIČNO MONOLITNO ZRNO

Zrno za takvu priliku bi trebalo biti

  • monolitno
  • djelomično monolitno ili
  • zrno sa pregradom poput Nosler Partition-a
  • Ballistic tip zrna samo ako su preko 10.7 grama s tim da se puca u prsni kos kako bi se smanjilo devastiranje mesa.
Barnes TSX-MRX-X-XCL, Winchester Fail Safe-XP3, PPU GROM, ABC, Nosler Partition, Swift A frame, Trophy bonded RWS EVOLUTION 11.7g DK-KS-H mantel, itd. samo su neka od zrna prikladna za pucanje na veće udaljenosti sa mogućnosti davanja izlazne rane i krvnog traga.
partition_bullets_lovac  ballistic_tip_hunting_bullet
Nosler Partition®
The Most Trusted Bullet Made
Ballistic Tip® Hunting
Hunting's Deadliest Deer Bullet
PARTITION ZRNO BALLISTIC ZRNO

Brzina zrna je važna te zrna ne moraju biti teža od 11.7g.. 9.7 g monolitno zrno je boljeg učinka nego klasično 11.7g. zrno tako da u kalibrima do 8mm, 10.7g. zrna su idealna za precizni i učinkoviti hitac.

ZRNA ZA LOV IZ POGONA

U lovu s pogonom divlje svinje se najčešće odstrijele na udaljenosti do 50m, a rjeđe na 100 i više metara. Divljač koja se goni puna je adrenalina, ugrijanih mišića, u zaletu te je sok i pad u vatri kod odstrjela teže postići. Često puta se na putu zrnu isprepriječe grančice, lišće, trava što dodatno otežava pravilan odstrjel. Osim toga zbog pucanja na divljač u trku većina odstrijeljenih svinja nije pogođena idealno što zahtjeva dodatne performanse zrna.

 

Za ovaj način lova najbolje je koristiti sto teza i sporija zrna sa većim dijametrom. 9.3mm kalibar je idealan ali 7.62 ili 8 mm nisu nimalo los izbor. Poželjno je da su zrna SOFT POINT s tvrđom jezgrom koja je povezana s košuljicom ili eng. BONDED.

Naime smatra se da je bolje da zrno provede u tijelu sto više vremena pri prolasku kroz tijelo divljači prenoseći što više energije na samu divljač. Isto tako šteta na mesu ne bi trebala imati prioritet jer je zadatak zrna da što vise razbije unutarnje organe, napravi veliku izlaznu ranu ili da ošteti mišiće i kosti što više pa makar i zrno ostalo u divljači. Zadatak zrna je da se otvara odmah pri udaru u tijelo te da se napravi sto veći udarni šok i široki strijelni kanal.

Za ovu namjenu dobro su se pokazala zrna min. 11.7-14.5 g (180-220 grains) kod kal. ispod 9.3mm. Najčešće se koriste zrna 13 g (200 grains) manje im prepreke ne smetaju previše na putanji do divljači.

Najboljima su se pokazali Norma zrna ORYX i VULKAN 13.g, Lapua MEGA, Blaser CDP, Nosler PARTITION 13 g, Sierra GAME KING 13g, Swift A Frame, Hornady INTER BOND RN 14,5 g, Remington A frame 13g Core lokt Sp 13 i 14.g.

Sva  navedena zrna su se pokazala odličnim izborom za odstrjel divljih svinja pogonom ali nažalost u Hrvatskoj ih nema osim rijetkih izuzetaka. Za Hrvatske uvijete i ponudu CDP i Oryx su najbolji izbor te su se dokazali na svim kontinentima kao pouzdana kombinacija za odstrjel.

Činjenica je da sva zrna za lov s čeke i pogonom mogu odstrijeliti divlju svinju ali pitanje je kakav je efekt na divljači te kakva je balistička putanja zrna na većim udaljenostima.  Ako se želi biti prosječan lovac zrna poput GROM-a su odlična ali sigurnost pogoniča i pasa je ugrožena zbog penetracije. Kod pucanja na udaljenosti preko 200m može se koristiti 13 g SP zrna ali to je isto izbor prosječnog lovca.

 Da bi lovac bio sto efektivniji pri odstrjelu po meni nije dovoljno biti prosječan već treba uživati u čarima municije koja je na tržištu, divljači skratiti muke, a ostale sudionike u lovu  osigurati od neželjenih posljedica.

Moj izbor ali i onih koje poznajem izvan granica Hrvatske za lov pogonom je zrno Oryx, Mega ili Vulkan od 13g dok su za lov s čeke ili šuljanjem zrna s velikom penetracijom, mase od 10.2-11.7 g te većih početnih brzina i položene putanje.

Nažalost nisu uvijek sami lovci krivi za stanje  prosječnosti i neupućenosti već i tržište sa izborom i cijenama koje se nude. U odnosu na zapadne zemlje Hrvatska je u tom pogledu jako zaostala.To ne znači da municija koja se nudi na našem tržištu nije dobra već to znači da su lovci prisiljeni koristiti ono sto postoji već desetljećima te da oni željni novih iskustava i znanja zaostaju za onima koji dijele istu strast i hobi.

S obzirom da je u zakonu RH najveća dopuštena daljina gađanja 150m svako tvrđe zrno  od 10.7g biti će dovoljno za čeku, a za pogon kao i uvijek:"Bitno je da pogodi"

 

"Dok loši teže prosječnosti, dobrima je prosječnost tek početak"

 

Autor: Tomo Svetić

 

Zadnja izmjena Nedjelja, 27 Prosinac 2015 23:19
K2 Items

PROMOCIJE

NL Pure 32 300x250ani CRO
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023