Planira se odstrijel tisuća vodenkonja

Napisao/la  Petak, 17 Lipanj 2016 06:59
Vodenkonj Vodenkonj


Vodenkonji u Zambiji sve češće ugibaju od bolesti koja je prenosiva na ljude. Uprava pokrajina odlučila je reagirati na opasnost te su odlučili odstrijeliti čak 2000 životinja

 Kao što javljaju novine "Rundschau" masivan lov na vodenkonje započeo je pred nekoliko dana. Plan je u nasljednih 5 godina odstrijeliti godišnje 400 debelokožaca. Obrazloženje ovog postupka je pojava bolesti Antraks u porječju Luangwa. S time se planira smanjiti brojnost životinja kako se bolest ne bi širila. Pred skoro 30 godina zbog istog uzročnika uginule su tisuće životinja.

Kako saznajemo, najugroženije životinje su sisavci biljojedi. Ljudi se mogu zaraziti ako konzimuraju bolesno, nedovoljno termički obrađeno meso. Ova bolest je za ljude, nažalost, u visokom postotsku smrtonosna ako se ne liječi pravilno.

Svjetska udruga za zaštitu životinja procjenjuje da u Zambiji obitava skoro 40 000 vodenkonja, po čemu je to najbrojnija vrsta životinja u Južnoj Africi. Bez obzira što se u području Luangua nalazi skoro 25 000 jedinki, Svjetska udruga za zaštitu životinja smatra vodenkonje ugroženom vrstom zbog čestog krivolova za meso i kljove.