SAKO A7 RECENZIJA

Napisao  Ponedjeljak, 25 Ožujak 2013 20:28

TIKKA T3 lovački karabin mnogi smatraju standardnim sportskim oružjem, prije svega zbog svoje prihvatljive cijene, dok njegova velika braća iz Sako asortimana imaju više naprednijih značajki s malom razlikom u cijeni.  Većina lovaca teži tome da imaju višenamjensku pušku koja će imati objedinjene funkcionalnosti ove dvije marke, a to je upravo ono što ima SAKO A7.

TIKKA T3 lovački karabin mnogi smatraju standardnim sportskim oružjem, prije svega zbog svoje prihvatljive cijene, dok njegova velika braća iz Sako asortimana imaju više naprednijih značajki s veoma malom razlikom u cijeni. Većina lovaca teži tome da imaju višenamjensku pušku koja će imati objedinjene funkcionalnosti ove dvije marke, a to je upravo ono što ima SAKO A7.  To uključuje funkcije mehanizma Sako puške, a upotpunjuje Tikka kundak s nekoliko novih dodataka, poput mekanog sintetičkog završetka kundaka, standardne Weaver montaže, novi spremnik koji se može puniti izravno u pušku ili odvojeno na standardan način.

Rezultat takove kombinacije je odličan izgled puške kojom se lako rukuje.

TESTNI MODEL

Na testiranju je model SAKO A7 u  verziji 20“ (51 cm) na test dolazi cijev sa navojem na ustima cijevi, a dostupna je u kalibrima od 22-250 do 300 Win. Mag.

TIKKA-A7 1

 

FUNKCIJE

Sako A7 je dostupan u verziji nehrđajućeg čelika, sa maksimalnom otpornosti na koroziju ili bruniran tako da je otporan na habanje i loše vremenske uvijete. Sako je uobičajenog raspona aktivnosti koje odgovaraju svakoj duljini ležišta, a za razliku od Tikka gdje jedan mehanizam može koristiti samo jedan tip ležišta, A7 je dostupan sa dvije dužine ležišta. Kratki mehanizam je dostupan za 22-250, 338 Federal, 270 Short Magnum i 300 Win. Short Magnum, dok je srednji mehanizam dostupan za 25-06 i 30-06 osim za magnum kalibre, poput 7 mm Reg. Mag. I 300 Win. Mag. Puška je testirana u kalibru 243 Short, koja koristi Sako tro-bradavičasti sistem zatvarača. Taj sistem se koristi samo za manje kalibre. Zatvaračem se lako upravlja preko ravno profilirane ručice zatvarača.

Na Sako A7, spremnik za streljivo je smješten u sistemu kundaka, koji jako dobro funkcionira, a dok je na starijim modelima spremnik bio spojen direktno sa mehanizmom puške. Da bi imali univerzalnu montažu optike, Sako se opredijelio za ugradnju Weaver sistema montaže, tako da bi omogućio montiranje svih optika koje su trenutno u trendu. To omogućuje veći izbor nosača za ugradnju, optički držači su također dostupni za Weaver montažu, tako da je ovo koristan potez.

TIKKA-A7 8

CIJEVI I NIŠANI

Trenutačno, Sako A7 je dostupan sa Sportskim profilom cijevi, sa dvije dužine kao standard : 22“ (56 cm) i 24“ (61 cm). Međutim, ako želite cijev sa navojem na ustima cijevi - kao puška sa testa – cijev od 20“ (51 cm) je dovoljno duga. U magnum kalibru imaju metrički navoj M15x1, dok su standardni kalibri s navojem M14x1.

Cijevi su izrađene standardnom metodom koristeći hladno kovanje. Broj zavoja žlijeba na ovoj 243 pušci je bio jedan na 10“ (25 cm), što je omogućilo korištenje svih raspoloživih težina za taj kalibar. Završna obrada nehrđajućeg  čelika je lijepo uklopljena i isključuje bilo kakve refleksije, a to posebno dolazi do izražaja u spoju prednjeg dijela kundaka i cijevi. Sako A7 ima čiste linije cijevi, pošto nema ugrađene mehaničke nišane.

TIKKA-A7 5

KUNDAK

Kundak Sako A7 je vrlo impresivnog izgleda, napravljen je od odljevka ko-polimera (najlon i stakloplastika) što daje veliki osjećaj krutine i čvrstoće, a pritom svakako pomaže za rukovanje i utječe na preciznost. Blago podignuta obrazina i dužina grebena od 14“ (36cm) stvara udobnost za korištenje. Nema gravura, ali je na rukohvatu i prednjem dijelu kundaka istaknuta hrapava površina sa uzorkom dijamanta, koja omogućuje čvršći kontakt ruke i kundaka. Međutim, cijela puška ima premaz koji je mekan na dodir te daje taktilni osjećaj  i vrlo je praktičan. Sve ovo je upotpunjeno sa alkicama za remen od nehrđajućeg čelika  i 3 mm gume na naslonu za rame.

TIKKA-A7 7

OKIDAČ, SPREMNIK I KOČNICA

Sako okidači su oduvijek bili dobri, pa ni ovaj sistem okidanja na A7 nije bio izuzetak. Okidač se može podesiti pomoću vijka u kućištu okidača, s silom okidanja od 0.9 kg do 1.8 kg. Tvorničko podešenje na ovom modelu je 1.3kg, što se po svemu sudeći pokazalo u redu.

Set mehanizma okidanja može se zamijeniti sa nešto finijom izvedbom koja ima silu okidanja od 0.2 do 0.3 kg. Kočnica Sako sa sistemom poluge se pokazala odlična, posjeduje dodatni sistem koji omogućuje  rad zatvarača prilikom punjenja ili pražnjenja, a da je pritom puška zakočena. Na taj način A7 je jako sigurna puška i dobiva još jednu dobru osobinu.

Najbolje od svega je novo dizajnirani spremnik koji pruža veliku prednost, za razliku od starijih modela i omogućuje lakše punjenje. Spremnik se odvaja laganim pritiskom poluge na prednjem kraju spremnika. To omogućuje neželjeno ispadanje spremnika iz puške. Budući da su „usne“ spremnika od čelika, spremnik se može puniti kad je u pušci, što je odlično ako želite brzo napuniti pušku, a da pritom nemate rezervni spremnik.

TIKKA-A7 3

PRECIZNOST I METE

  • Testirana je razna gramaža tvorničkih zrna za 243 koja se može koristiti za lov grabežljivaca i krupne divljači.
  • Winchester 6.2g Balistic Silvertip radi usku grupu sa tri metka od 1“ (2.54 cm), sa 873 i m/s i 2346 J energije, što je dozvoljeno za lov jelena u Engleskoj.
  • Norma i RWS pokazali su se jako dobri sa 848 m/s i 851 m/s , stvorivši pritom 2332 J i 2346 J što je respektivno.
  • RWS radi grupu nešto manju od 1“ na 100m, što nije loše za Sportsku verziju cijevi od 20“ (51cm)
  • Nadalje, odličan metak za lov lisica pokazao se Hornady 75-gr V-Max koji putuje brzinom 978 m/s te pokteče 3g zrno H4350 i obara lisicu u vatri.
  • Nosler 95-gr Balistic Tip radi grupu unutar 1“ (2,54cm) te se pokazao dobar za lisice i jelena. Zrno 2.9g Reloder RL19 putuje 878 m/s i stvara 2381 J energije sa impresivnih 0.85“ (2.2cm) grupacije.
  • Sierra 100-gr Game King nije bila daleko iza sa 852 m/s, ali najbolje se istaknuo Nosler  100-gr Balistic tip, koji putuje sa 867 m/s i stvara odličnu grupu u 0.85“ (2.2cm) na 100 metara.

TIKKA-A7 6

ZAKLJUČAK

Ovim Sako A7 se rukuje kao sa Tikka, ali ima bolji kundak. Prema samim funkcijama vrijedi da je Sako tradicionalna puška, ali dodatak Weaver montaže omogućuje univerzalan odabir za razne optičke nosače. Dvo-funkcionalni mehanizam spremnika je lijepa osobina, ali najbolje od svega je preciznost. Svo streljivo puca dobro, ali to je vrijedno uzeti u obzir zbog samih rezultata testiranja.  

OCJENA 89/100

Izvor: SHOOTINGUK
Zadnja izmjena Subota, 30 Ožujak 2013 12:35
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023