Sauer 202 Take Down

Napisao/la  Recenzija by Bruce Potts od 16.03.2011.g Odabrao i obradio: Goran Kučić Subota, 10 Ožujak 2012 09:44

Karabin Sauer 202 Take Down, pouzdan i prilagodljiv u različitom lovu.

sauer202 take down hdglir

Svojim modelima Sauer postavlja tako visoke standarde, da je pratećoj ostaloj konkurenciji uvijek korak ispred i još održava taj razmak. Njemačka tvornica, utemeljena 1751 godine u Suhlu. Osnivač J.P.Sauer & sohn uvijek su izrađivali samo najbolje lovačko oružje u bezbroj kombinacija. Za vrijeme drugog svjetskog rata, tvornica je potpuno uništena, i teško se i polako oporavila. Zahvaljujući inovativnim idejama i poznatom kvalitetom Kruppovih cijevi, modelima S 80/90 S200/202 S202 Take Down, S303 Sauer ima što sa ponuditi.  

Lovci kupuju modele Sauer za lov na lisice ili grabežljivce, traže ga i strijelci takmičari u preciznom gađanju meta. Sauer je tržištu ponudio i model ''Take Down'' verziju svoje popularne serije 202 .

Puška se kao jedinstveni ansambl rastavlja na glavne dijelove: kundak sa zatvaračem, predkundak, cijev, i u par sekundi spremna je za putovanje.

Ovakva inovativna konstrukcija omogućuje lovcu jednostavnu promjenu nekoliko različitih cijevi, ujedno i kalibra, a sve ovisno o situaciji u lovištu ili za potrebe daljnjeg transporta. Model na testu isporučen je u modeliranom koferu sa dva odjeljka, dva kalibra cijevi za prikladan lov na jelena, i big game.

KARABIN U RADU, OKIDAČ, SIGURNOST, SPREMNIK
Kod puške Sauer, njezin glavni dio jedinstveni je ansambl, sastavljen od niza dijelova. Glavni klip zatvarača, provlači se kroz svoj dio, kroz trostruki dio brtve, sve do početka cijevi, i još tri manje brtve uz samu cijev. Sa desne strane zatvarača, je zub izvlakača, extractor, koji izbacuje čahure patrona u času pomaka klipa zatvarača unatrag. Konstrukcija zatvarača i dizajn brtvljenja omogućava vrlo kratki hod klipa zatvarača. To ujedno umanjuje napor lovca i ubrzava rukovanje oružjem. Ovakvim dizajnom ujedno su izbjegnute greške i neprilike oko previše niske montaže optičkih ciljnika, i čini ih jednostavnijim za montažu. U ponudi su posebno izvedeni nosači optike, sa malim prorezom i morate voditi računa na pravilni razmak za montažu optike prema cijevi. Mehanizam okidača je set sa jednim okidačem. Uobičajen je u ponudi na Europskom tržištu, a i ovdje je tako, ako želite.

sauer202 take down hdglir2

Guranjem nožice okidača prema naprijed, za 0,5 inča, aktivira se kočnica. Mislim da je to malo previše skliski manevar, pogotovo po hladnom i ledenom vremenu. Neobičan pristup za sigurnost vatre, bez zaštitnog dodatka ili osiguranja. Poluga okidača ujedno je i osigurač vatre. Radi potpuno tiho i bešumno, smatram to prihvatljivim za sportsku pušku.

Spremnik je potpuno odvojiv dio sa kapacitetom za tri patrone.u kalibru 27. Moguće je dobiti i produžen spremnik za prihvat patrona .375 Holland & Holland. Za srednje kalibre, spremnik je predviđen za tri patrone, a za magnum kalibre samo dva naboja u metalnom spremniku. U ponudi postoji i verzija plastičnog spremnika sa kapacitetom od četiri patrone u magnum karibru kao .375 H&H ili .416 Rem.Mag..

KUNDAK
Kundak je izrađen u atraktivnoj formi sa izrazitom strukturom najplemenitijeg orahovog drva, kao i predkundak, izveden u vitkoj formi sa čvrstim rukohvatom izveden u finom jetkanom formatu sa svake strane. Zadnji dio kundaka izrađen je u poznatoj formi Monte Carlo style, sa izvrsno izvedenim pištoljskim rukohvatom, koji doslovno hvata ruku, kao i udobnim obraznim dijelom. Na dnu kundaka je odlična crna gumena peta, koja ublažava trzaj oružja.

Veza između predkundaka, cijevi i glavnog dijela puške je sekcija koja ujedinjuje ovaj ansambl sa tri prstena, i omogućuje perfektno sjedinjenje ova dva bitna dijela u jednu cjelinu. Njihov spoj je u čeliku snažano izveden sljub, uz metalnu vodilicu koja savršeno točno sjeda u predviđen utor s tolerancijom u 100 dio mm i siguran je od bilo kakvog pomaka. I da hoćete drugačije voditi cijev u spoj, to nije moguće. Karabin možete rastavljati i sastavljati koliko god hoćete, ali preciznost pogotka je uvijek ista. To više nije potrebno provjeravati.

sauer202 take down hdglir3
Sauer izbor modela kundaka, od najboljeg orahovog drva sa finom strukturom.
sauer202 take down hdglir4

PRECIZNOST I POGODAK U METU
Bio sam u prilici isprobati cijev u kalibaru.27 kao stvorenu za lov na otvorenom terenu, kao lov na jelensku divljač u Ujedinjenom Kraljevstvu, i kalibar 375 H&H za lov Afričke divljači ili za lov crne divljači.

sauer202 take down hdglir5

 

Svaku sam cijev učvrstio, isprobao na hitac, brzinu i što je jako važno, utvrdio kuda pogađa prvi ispaljen metak, a kasnije i grupa pogodaka.

Sa cijevi u kalibru .27 koristio sam Accubond zrna od 140 graina. Prvi hitac otišao je 1,5 do 2 inča previsoko i 1 inč desno. Drugi hitac sjeo je točno u nulu, kao i treći i četvrti hitac, čineći grupu od 1,5 inča.  
Vrlo slično bilo je sa cijevi u kalibru .375 H&H Prvi hitac pogodio je najmanje 2 inča u visinu, više u desnu stranu, cilja. Preciznost je prije svega savršena, ali sa vlastitim punjenjem i upotrebom Siera zrna od 300-greina, postigao sam najbolju grupu pogodaka na udaljenosti od 100 yardi.

CIJEVI
Sva ljepota Sauer puške je u mogućnosti lagane izmjene Kruppove cijevi u nekoliko različitih kalibara, dužina cijevi, a sve prema vašim potrebama u lovu ili sportu. Cijevi se isporučuju u dužinama:

Medium: 60 cm/112 cm
Magnum: 65 cm/117 cm
Težina puške: 3,8-4,1 kg. 

sauer202 take down hdglir6

Kod puške modela 202 Take Down, jednostavnim oslobađanjem centralne brave, dijelovi se rastavljaju. Na cijevima nema nikakvih popratnih vijaka koje treba zatezati, ne treba vam odvijač, samo segment spoja u ležištu krune cijevi. Cijev se ne može rukom slobodno izvući iz spoja. Petu kundaka puške trebate dobro pritisnuti u pod, i onda držeći cijev drugom rukom lupite zatvarač prema dolje. Reakcija na to je da se puška isti čas rastavlja kao cjelina, a cijev i glavni dio puške se odvajaju.

Sve dok su promjer patrone i zatvarač u istoj sljubnoj kombinaciji, možete kombinirati patrone, a u ponudi su:

Srednji kalibri

6,5x55,270Win., 25-06, 7x64, .30-06, 8x57IS,9,3x62

Magnum kalibri
6,5x68, 8x68S, 7 mm Rem.Mag., 6,5x284, 270Weath.Mag., 300 Win. Mag., .375 H&H, .416 Rem.Mag., 458 Lott.

sauer202 take down hdglir7

ZAKLJUČAK
Sauer je napravio čvrst, elegantan sportski karabin, prepun mogućnosti izbora drvenih dijelova, cijevi, željenih pogodaka. Model 202 Take Down prihvatit će lovci i strijelci koji puno putuju, a žele imati na izboru više kalibara. Karabin se isporučuje u prostranom kožnom koferu, sa baršunastom unutarnjom presvlakom.

CIJENA: £ 4595

Zadnja izmjena Srijeda, 11 Studeni 2015 20:04
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023