William Evans, St James, sačmarica, kalibar 12

Napisao/la  Mike Yardley od 22.02.2010.g. Odabrao i uredio: Goran Kučić Četvrtak, 15 Ožujak 2012 22:07

2William Evans, ponudio je tržištu svoj model St. James, 2008.g. i to prvo u kalibru 20. Baziran na modelu Guerini over-under, ciljano je osmišljen i rađen za Englesko tržište, ali je završno obrađen u Londonu. Bio je to zapažen i popriličan uspjeh, pa je zato analogno tome nastavljen rad i na modelu u kalibru 12.

William Evans, ponudio je tržištu svoj model St. James, 2008.g. i to prvo u kalibru 20. Baziran na modelu Guerini over-under, ciljano je osmišljen i rađen za Englesko tržište, ali je završno obrađen u Londonu. Bio je to zapažen i popriličan uspjeh, pa je zato analogno tome nastavljen rad i na modelu u kalibru 12.

Prvi utisci jako su dobri.

To je zaista prekrasna sačmarica, sa izuzetnom lijepom laserom izrađenom gravurom. U ponudi dolazi sa 30 inčnim cijevima, masivnom gornjom konusnom šinom, kombinacijom raznih čokova, jednim selektivnim okidačem i polu pištoljskim rukohvatom, sa klasičnim detaljima.

2

U ponudi je omogućeno da kupac sam odabere kombinaciju čoka po izbodu. Sve to naravno izgleda sjajno, ali ova sačmarica nije baš lagana. Teži upravo 7.3/4 funte. Nemojte da vas to obeshrabri, puška je odlično izbalansirana, i zbog toga vam se čini lakšom. Idealna težina bila bi oko 7 lbs. za pušku sa 30 inčnim cijevima, u kalibru 12 side by side, i 7.1/2 lbs za istu kombinaciju sa 30 inčnim cijevima ali za model over-under. Ultra lagane puške bile su u modi već mnogo prije, ali prilikom intenzivnog pucanja nisu se pokazale baš kao neko sretno rješenje.

Cijevi su izrađene kao monoblok, izgledaju snažno i imaju onu duboku crnu boju. Spoj u monobloku izgleda čisto, a glavna šina postepeno se sužava prema vrhu cijevi. Ovako solidna izvedba cijevi u snažnom spoju, je baš ono što i očekujete od puške za lov. Može poslužiti naravno i kao odličan izbor za gađanje na leteće mete. Provrt kalibra je 18.6 mm To je malo jača širina nego prosječno ali sačmarica je stvarno baš zbog toga bolja. Rekao bih provrt od 18.6 mm je moja idealna mjera. Model St. James kalibar 12 osmišljen je za naboje od 76,2 mm. Ali podjednako dobro i veselo radit će i sa kraćim nabojima od 70 mm.

3

Ja baš magnum punjenja ne preporučam rado, ali utješno je znati da puška podjednako dobro radi i sa drugom kombinacijom naboja, pogotovo ako ste negdje u inozemstvu na drugom terenu.

SISTEM VATRI

Bočne vatre su tipični proizvod Gardone, iz sjeverne Italije. a blizu tvornice Perazzi i Beretta. Slično kombiniraju i Battista Rizzini, Fausti, i FAIR. Koji put ovaj nesumnjivo snažan dizajn navodi vas da je možda malo predimenzioniran za kalibar 12, ali proporcije St. James sačmarice su stvarno pogođene. Moram reći da je ovaj model vjerojatno jedan od najboljih koje poznajem. Okidač je selektivan po izboru, a povratni udar prihvatljiv. Kočnica je automatska, i u kombinaciji je sa odabirom vatre po cijevi. Ovdje nema mjesta za zločestu kritiku ili prigovaranje. Ako bi William Evans stvarno želio da St. James ima pravi konačni finiš, onda bi morao ručno brusiti i polirati: okidač, najvažniji dio u rukohvatu, kao i automatsku kočnicu/selektor vatre, i to svakako finalizirati u Engleskoj.

4

Kundak je izrađen od lijepo odabranog orahovog drva, sa finom iskazanom strukturom godova drva u bočnom rezu. Na kraju kundaka je montirana čvrsta tanka gumena petica, koja je više od same dekoracije, jer i značajno pridonosi ublažavanju povratnog trzaja. Rukohvat je polu pištoljski grip, i odlično sjeda u ruci. Pred kundak je izrađen u Boos stilu fino zaokružen, ali po meni nedostaje malo metalnog završetka, tako da potisna poluga izgleda osamljeno i ne djeluje kao jedna cjelina.

UTSAK PRILIKOM PUCANJA

Moram reći da je to jedna istinski prekrasna sačmarica u radu, sa zanemarivo malim povratnim udarom, savršeno upravljiva. Povlačenje okidača je prihvatljivog otpora, za pušku ovakvog izbora mehanizma. Sačmarica je odlično ocijenjena, a prilikom prve prezentacije sačmarice biranom društvu koje je bilo zastupljeno samo od najiskusnijih engleskih lovaca i strijelaca, položila je test, i svi su imali sjajne rezultate. Dobra puška sa malo hrabrom, ali ukusno izrađenom Evans gravurom. Cijena ove puške iznosi £ 10,000 plus VAT što s obzirom na uložen trud i kreaciju i nije preskupo za ovakvu sačmaricu.

CIJENA: £ 10,000

Povijest

Malo o William Evans firmi: Osnovana 1883 godine u Viktorijanskom i Edvardskom vremenu, jedna je od perjanica Britanskih proizvođača lovačkog oružja. Razvijala se pod paskom i zaštitom kraljevske obitelji a poglavito uglednika Edvarda VII, kasnije Prince of Wales.

Uvijek se od puškara tog vremena uostalom kao i danas, zahtjevala izuzetna prepoznatljiva vještina i stil u radu, prepoznatljivost u gravuri i majstorstvo u svim detaljima. Upotrebljavali su se samo najbolji materijali, a uz patronat kraljevske kuće, firma William Evans je naprosto procvjetala. Svoj nauk i visoke standarde Wiliam Evans izučio je kod firme James Purdey & son, kao i kod firme Holland & Holland. Tako je godine 1883 započeo svoj rad u 95 a Buckingham Palace Road, a godine 1885 preselio se u 4 Holden Terrace u Pimlico. Svojim radom zavrijedio je stalno rastuću reputaciju, pa se godine 1888 konačno preselio na prestižnu lokaciju Pall Mall

Sportsko i lovačko oružje naručivali su oficiri Guards Regimente i slali ga po kolonijama carstva širom svijeta.

Svojim konačnim preseljenjem u Sr. James, srce i centar Londona uz Houses of Parliament, firma je dobila i klijentelu od House of Lords. Najviše uvažavani klijenti bili su: HRH The Duke of Connaught kao i HRH Prince Arthur od Connaught.

U II svjetskom ratu 23.02.1944.g. za vrijeme bombardiranja Londona firma je dobila direktan pogodak avionske bombe. Tada je poginulo 8 civila, a 50 drugih civila bilo je teško ranjeno. Firma je zbog ratnog razaranja morala biti premještena, na lokaciju 67.St. James street, gdje se nalazi i danas. Na sreću nakon bombardiranja pronađene su izvorne tvorničke knjige i nacrti, koje su kasnije restaurirali, i danas se nalaze u izložbenim vitrinama u dijelu izložbenog salona.

5

Firma William Evans proizvodi razne modele lovačkog oružja i za kontinentalni i za Afrički lov. Express puške, over-unde, side by side, pribor, odjeću i obuću za lov dizajnira modu. Kreator je tradicionalnog odijevanja po engleskom dress code stilu. Uvijek promovira materijale od tweeda, ali naravno i od modernih materijala. Dakle sve što se samo može zamisliti za lov i sportsko streljaštvo, za dame i gospodu.

Pa kako se to kupac osjeća kad otvori vrata izložbenog salona.

Ako dogovorite i najavite svoj dolazak, organizirat će vam prvo razgovor u blagovaoni uz engleski ili kontinentalni doručak. U opuštenoj atmosferi voditelj salona gosp Alistar porazgovarat će sa vama o

6

o svakoj vašoj želji ili primjedbi, te vam pokazati izložbeni salon. Ponuda gravura obuhvaća sve ono što vam srce želi pa onda to izgleda ovako:

7

8

Dakle sve ono što drugi proizvođači lovačkog oružja nude za cijenu dobe dvokatne kuće ili za cijenu ekskluzivnog stana, firma William Evans vam to isto može ponuditi po razumnoj cijeni od £ 10,000

Za one koji žele više svakako pogledajte na www.williamevans.com

Zadnja izmjena Četvrtak, 15 Ožujak 2012 22:23
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023