Skup vitezova Međunarodnog reda sv. Huberta Hrvatske i Austrije u Splitu

Napisao/la  Utorak, 13 Svibanj 2014 00:24
Skup vitezova Međunarodnog reda sv. Huberta Skup vitezova Međunarodnog reda sv. Huberta

Ogranak austrijskog Međunarodnog reda „Sveti Hubert“ zalaže se za predstavljanje hrvatske lovačke baštine pred Europskom unijom, napose zbog unošenja i uzgoja rijetkih i prorijeđenih ptičjih i životinjskih vrsta, što je od osobitog interesa i zanimanja za Hrvatsku  i Austriju.

To je rečeno na proširenom skupu hrvatskih hubertovaca u splitskome hotelu „Consul“ kojemu su prisustvovali, pored vitezova iz Hrvatske, dr. Rudolf Kores, don Marko Laštro i  mag. Konrad Brandstatter, predstavnici austrijskoga Reda.

Program uzgoja i zaštite divljači, napose kada je riječ o velikom tetrijebu u Lici i Gorskome Kotaru i jarebici kamenjarki na jadranskom kopnu, provesti će se putem udruge „Sv. Hubert“  u Hrvatskoj sa sjedištem u Ogulinu. Udruga će biti nositelj svih programskih i drugih aktivnosti na području Hrvatske,a svoj rad usmjeravati će na dobrobiti hrvatskog lovstva uz veliku potporu austrijskog Reda.

Smisao udruge i reda nije lov, nego zaštita i očuvanje životne sredine i  žive prirode, kao i njenih stanovnika. To nas jasno navodi na zaključak da udruga mora u svoje redove okupiti časne i poštene lovce  na kršćanskim zasadama, ali lov i lovce zaštititi od napadaja „zelenih“ , što je svakako naš prioritetni zadatak u europskim odnosima, istakao je dr. Kores u svojem iscrpnom izlaganju.

Za praćenje programskih zadataka i drugih aktivnosti u Hrvatskoj određeni su Johann Fanzoj, vlasnik oružarske kuće u Ferlachu, don Marko Laštro i dr. Rudolf Kores. 

Na samoj svečanosti članovima Reda Pučko otvoreno učilište „Hubert“ iz Splita dodijelilo je časni naziv „viši lovac“ sa specijalno izrađenom kravatom  za tu prigodu s  likom  sveca zaštitnika lovaca i lovočuvara. Splitski susret virezova sv. Huberta obogatila je dalmatinskom pjesmom klapa „Sveti Hubert“ Lovačkog saveza splitsko-dalmatinske županije.

U nastavku dvodnevnog boravka u Dalmaciji hubertovci su obišli najveće uzgajalište divljači u državnom lovištu „Kozjak - Polača“ kod Kijeva gdje ih  je uz srdačnu dobrodošlicu  direktor „Lotusa“ Marinko Čavka upoznao sa  uzgojem  muflona i jelena lopatara.

Druženje austrijskih i hrvatskih pripadnika Međunarodnog reda svetog Huberta nastavljeno je u konobi „Kod kuma Pere“ u Radučiću kod Knina.

 

Davor Martić
Zadnja izmjena Nedjelja, 15 Svibanj 2016 23:18