Hrvatske šume i famozni cjenik

Napisao/la  Srijeda, 14 Svibanj 2014 00:09

Mnoštvo negativnih reakcija izazvala je objava Cjenika i Pravilnika o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda koje su objavile Hrvatske šume d.o.o., a kojima je regulirana naplata korištenja šumskih prostora kojima upravlja ta tvrtka. Dakle, nije riječ o zaštićenim područjima prirode već o svakoj površini pod upravom Hrvatskih šuma.

Mnoštvo negativnih reakcija izazvala je objava Cjenika i Pravilnika o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda koje su objavile Hrvatske šume d.o.o., a kojima je regulirana naplata korištenja šumskih prostora kojima upravlja ta tvrtka. 

Dakle, nije riječ o zaštićenim područjima prirode već o svakoj površini pod upravom Hrvatskih šuma. Detaljnije cjenik možete pogledati ovdje. 

Osim naplaćivanja branja šumskih plodova, gljiva i ljekovitog bilja (koje se provodi već nekoliko godina), u cjeniku Hrvatskih šuma našli su se i obiteljski izleti, vožnja biciklom, paintball, korištenje uzletnih staza za paragliding, orjentacijsko trčanje, „iznajmljivanje“ prostora za kulturne događaje,  „iznajmljivanje“ ispaše krupne stoke i kojekakvi drugi biseri. Cjenik je „na snazi“ od 20. ožujka ali se ne provodi, prema priznanju samih Hrvatskih šuma. Dodatno su ogorčeni poduzetnici koji su dužni plaćati i tzv. naknadu za korištenje općekorisnih funkcija šuma.

Hrvatske šume dodatno su objasnile cjenik:

"Cjenikom i Pravilnikom o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda regulirano je naplaćivanje samo onih površina koje su HŠ d.o.o. dodatno uredile, na primjer, površina izvan šuma na kojima su izgrađeni betonski roštilji za obiteljske izlete ili je uređen neki drugi popratni sadržaj. Jednak je slučaj i s korištenjem biciklističkih staza – naplaćuje se korištenje samo onih koje smo mi uredili i investirali u popratni sadržaj. Dakle, nema govora o tome da se naplaćuje šetnja ili prolazak šumama, šumama se može šetati kao i do sad."

Predsjednik uprave Hrvatskih šumaIvan Pavelić komentirao je da nema potrebe za ukidanjem cjenika već eventualno njegovim pojašnjenjem.

Dakle lovci – počnite levitirati, ili se krećite krošnjama drveća. Za kraj, malo smijeha jer je to valjda jedino što nam preostaje:

HrvatskeSume-cjenik 1

HrvatskeSume-cjenik 2

Lovac.info