Prvi hrvatski vitezovi sv. Huberta: Davor Martić, Vedran Runje, Luka Brkljačić i Ivan Kraljić

Napisao/la  Utorak, 11 Studeni 2014 00:51

Spomendan lovačkog sveca i zaštitnika sv. Huberta najsvečanije je proslavljen u Ogulinu, među časnim  vitezovima Međunarodnog reda sv. Huberta iz Austrije. Pred više od 80 pripadnika ovoga reda iz gotovo svih europskih zemalja, u svečanim odorama reda još iz 17. stoljeća, kada je grof František Antonin Sporck, osnovao hubertovsko bratstvo lovaca, u Red su svečano primljena četvorica hrvatskih lovaca.

Za Davora Martića, Vedrana Runju, Luku Brkljačića i Ivana Kraljića u vrijeme polaganja svečane prisege jamčili su njihovi austrijski kumovi. Ulaskom u red sv. Huberta dobili su obilježje Reda i dekret o prijemu. Oni su, inače, prva skupina hrvatskih lovaca koja je primljena u Međunarodni red vitezova sv. Huberta u Hrvatskoj. Još jedna skupina hrvatskih lovaca promovirana je u Red vitezova sv. Huberta u svibnju ove godine u Kremsmunsteru.

Svečano misno slavlje odvijalo se u župnoj crkvi  Uzvišenja sv. Križa u Ogulinu gdje je smještena središnjica ovoga austrijskog Reda. Nakon misnog slavlja kojega je predvodio don Marko Laštro četvoricu hrvatskih lovaca primio je u viteški red veliki majstor Reda dr. Emanuel Longin sa suradnicima, uz prisustvo ostalih vitezova.

- Biti pripadnik Viteškog reda sv. Huberta velika je obveza, ali i čast. Zato trebate u svakom momentu štititi divljač i prirodu, biti u njenoj službi kako bi našim nasljednicima ostavili prirodnu baštinu, uz časno i pošteno ponašanje, čuvajući lovačku etiku i običaje. - kazao je don Marko, obraćajući se slavljenicima.

Velikoj svečanosti u ogulinskoj crkvi  prisustvovali su ostali vitezovi  reda Svetog  Huberta: dr. Rudi Kores, Hans Hucter, ceremonijal majstor, Helmut Račić i mnogi drugi. U svojoj nastupnoj besjedi dr. Longin kazao je kako je od glavnog viteškog priora Reda Hansa Fanzoja dobio sve ovlasti za prijem novih lovaca u članstvo jer se gdin. Fanzoj svima ispričao zbog bolesti. Inače, Fanzoj je najavio već skori dolazak u Hrvatsku.

Nakon svečanosti druženje vitezova nastavljeno je u hotelu Frankopan.

M. Nejašmić, foto: E. Vučić
Zadnja izmjena Nedjelja, 15 Svibanj 2016 23:18