Prvi hrvatski vitezovi Svetog Huberta

Napisao/la  Nedjelja, 15 Svibanj 2016 12:37

PRVI  VITEZOVI MEĐUNARODNOG REDA SVETOG HUBERTA IZ HRVATSKE : Elvis Vučić, Davor Martić, Milan Rupčić, Vedran Runje i Ivan Kraljić

U više stotina godina starom dvorcu Kremsmunster u Austriji održan je međunarodni godišnji skup vitezova sv. Huberta ( International st. Hubertus – Orden ), sljedbenika lovačkog sveca i zaštitnika Svetog Huberta sa učešćem predstavnika viteških redova iz 40 država Europe i svijeta.

Domaćin ovoga skupa časnih vitezova , odjevenih u sjajnim odorama s plaštem , sa brojnim znamenjima sv. Huberta i Reda, bio je Austrijski red sv. Huberta na čelu sa Velikim meštrom ( priorom ) mag. dr. Emanuelom Longinom von Maderndorfom .

Na skupu su govorili o radu u proteklom razdoblju, kao i o počecima Reda , utemeljenog 1695. godine od grofa Franza Antuna von Sporcka, izaslanici većine država članica i sam dr. Longin sa svojim najbližim suradnicima Viteškog reda.

Uz zvukove austrijskih rogista u obližnjoj crkvi Kremsmunstera održano je svečano misno slavlje Vitezova koje su vodili dr Longin i don Gotthard Niedrist. Tom prigodom u Austrijsko-hrvatski viteški red sv. Huberta na položaj mlađih vitezova ( junkera ) primljeni su Elvis Vučić, Davor Martić, Milan Rupčić, Vedran Runje i Ivan Kraljić.

Austrijsko-hrvatski red vitezova sv. Huberta osnovan je sa sjedištem u Ogulinu 2013. godine na inicijativu i poticaj viteza, sada već pokojnog don Marka Laštre. Sljedbenike svetohobertovskog reda krase lovačka etika i lovački običaji u lovu o čemu junkeri, prilikom ulaska u Red, moraju dati prisegu kao i da će se pridržavati pravila međunarodnog reda svetohubertovskih vitezova.

Svečanosti u Austriji prisustvovao je i najstariji član Reda, austrijski vitez i prior Johan Fanzoj, vlasnik oružarske kuće i poznati lovac u Ferlahu.
Ceremonijal prijema mladih vitezova završen je podjelom povelja Svetohubertovskog reda novim članovima i svečanom večerom u dvorcu blizu Kremsmunstera.

Zadnja izmjena Nedjelja, 15 Svibanj 2016 23:18