SVRAKA - Pica pica

Napisao/la  Petak, 09 Rujan 2016 12:00

 Svraka ima dugo tijelo koje se lako prepoznaje po bijelim krilima i crnom tijelu. Na donjem djelu leđa perje je tamnoplave boje i metalnog odsjaja. 

SVRAKA - Pica pica

  • Carstvo: Animalia

  • Koljeno: Chordata

  • Razred: Aves

  • Red: Passeriformes

  • Porodica: Corvidae

  • Rod: Pica

  • Vrsta: P.pica

Opći opis

Svraka ima dugo tijelo koje se lako prepoznaje po bijelim krilima i crnom tijelu. Na donjem djelu leđa perje je tamnoplave boje i metalnog odsjaja. Uglavnom je duga od 40 do 51 cm i teška oko 100 g. Ima crni kljun za hvatanje buba i drugih sitnih životinja. Njen rep također je crn. Svraka je crnobijela, ali šare perja zavise od klase. Potiljak, gornji dio vrata i ramena su bijeli kod mužjaka, a sivi kod ženki. Ostatak tijela je crn. Oči odraslih ptica su kestenjasto smeđe. Svrake mogu biti vrlo agresivne tokom sezone parenja i događa se da napadaju ljude ili kućne ljubimce. Naraste do 46 cm, od čega na rep otpada 26cenitimetara, vrat, leđa i gornji dio prsa su sjajni, tamno crni sa zelenastim odsjajem. Ramena su joj bijela te ima poprečnu prugu preko leđa i donjih dijelova leđa. Nožice i kljun su crni.

Rasprostranjenost

Svrake su veoma česte i istaknute ptice. Grupe od najviše 24 ptice tokom cijele godine žive na teritoriji koju svi članovi grupe aktivno brane. Grupa zavisi od ove teritorije zbog potreba prehrane, legla i gnijezda.

Stanište

Svrake se mogu naći gdje god postoji kombinacija drva i obližnjih otvorenih prostora, uključujući parkove i igrališta. Ne nalaze se jedino u gustim šumama i pustinjama.

Ishrana

Svraka hoda duž zemljišta tražeći insekte i njihove larve. Ptice će također uzeti hranu koju im daju ljudi. Jede insekte, crve, raznovrsne male kralježnjake, bobice poljskih plodova i razno sjemenje. U proljeće je vrlo štetna jer nemilosrdno pljačka gnijezda sitnih ptica pjevica.

Gnijezdo

Gnijezdo gradi na vrhu visokog drveća. Donja podloga je od suhih grančica i trnja, a na njih slaže debeli sloj ilovače. U gnijezdo zatim stavlja fine korjenčiće i životinjsku dlaku. Čitavo gnijezdo pokriva providnim krovom od trnja suhih grančica i tako štiti od napada grabljivica

Razmnožavanje

Razmnožavanje se većinom odvija u proljeće. Ženka u gnijezdo snese od 5 do 8 jaja te na njima sjedi n nekoliko tjedana. Iz njih se izlegu ptići koji nemaju perje. Nakon nekoliko dana, ptići već imaju crno-bijelo perje. Iako je svraka inače prilično mirna, tokom sezone parenja pojedine ptice postaju agresivne prema svim uljezima uključujući i ljude koji se približe njihovim gnijezdima. Gnijezda grade na granama drva, na visini do 15m iznad zemlje.

Slične vrste

Šareni svračak, Cracticus nigrogularis, može se razlikovati od svrake zbog crne glave i podbradka odvojenog od crnih leđa potpuno bijelim okovratnikom i bijelim donjim dijelom. Također, ovo je puno manja vrsta ptice.

Zadnja izmjena Utorak, 06 Rujan 2016 15:51
Čitajte još u ovoj rubrici: « Siva vrana LISKA -FULICA ATRA »
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023