Utjecaj lova na populaciju vukova u Kanadi

Napisao/la  Nedjelja, 23 Studeni 2014 01:15

Kanadski znanstvenici otkrili su da su vukovi u toj zemlji gdje ih se kontrolirano lovi i kontinuirano proganja pod velikim stresom, prenosi The Scientist. Znanstvenici koji su objavili studiju u časopisu Functional Ecology ispitali su hormone kod vukova, a otkrili su visoke razine hormona stresa i promjene u razinama spolnih hormona koje bi mogle utjecati na promjene u čoporu te ih učiniti podložnijim bolestima.

Istraživači sa sveučilišta u Calgaryju i Victoriji prikupili su dlaku vukova koje su ubili lovci tijekom 13 godina te su iz nje dobili podatke o dugoročnom hormonskom statusu životinja izmjerivši im razine hormona stresa kortizola te spolnih hormona progesterona i testosterona.

Kod 130 vukova iz kanadskih tundri koje se pojačano izlovljava i ubija da bi se populacija vukova držala pod kontrolom znanstvenici su otkrili znatno više razine kortizola nego kod 30 vukova iz šuma u kojima lov na njih nije tako intenzivan.

Vukovi iz tundri su također imali povišene razine progesterona, što ukazuje na višu stopu ženki koje se tjeraju, a inače je uobičajeno da se jednom godišnje tjera tek jedna ženka u čoporu. Povišene razine testosterona u populaciji progonjenih vukova ukazuju i na potencijalno nestabilan čopor.

Novi list, 19.11.
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023