Prvi dokumentirani napad surog orla na sika jelena

Napisao/la  Nedjelja, 29 Prosinac 2013 00:26

sika-orao2Istraživači već pet godina koriste kamere radi monitoringa sibirskih tigrova u rezervatu Lazovskii u jugoistočnoj Rusiji. Kada je znanstvenica iz Zoološkog društva u Londonu došla rutinski provjeriti kameru, zamjeniti baterije i memorijsku karticu. U blizini je naišla na truplo jelena međutim oko njega nije bilo nikakvih tragova predatora – izgledalo je kao da je jelen bježao i onda samo stao i uginuo. Tek kada su slike pregledane „misterij“ se razriješio: sika jelena napao je suri orao.

Istraživači već pet godina koriste kamere radi monitoringa sibirskih tigrova u rezervatu Lazovskii u jugoistočnoj Rusiji. 

Kada je znanstvenica iz Zoološkog društva u Londonu došla rutinski provjeriti kameru, zamjeniti baterije i memorijsku karticu. U blizini je naišla na truplo jelena međutim oko njega nije bilo nikakvih tragova predatora – izgledalo je kao da je jelen bježao i onda samo stao i uginuo.

Tek kada su slike pregledane „misterij“ se razriješio: sika jelena napao je suri orao.

Prema riječima znanstvenice, koja se bavi istraživanjima mortaliteta jelena već osamnaest godina, ovo je prvi ovakav slučaj napada orla u šumovitom predjelu (inače orlovi napadaju samo na otvorenom). Ovo je prvi dokumentirani slučaj napada na sika jelena, a otprije su poznati napadi na kojote i mladunce medvjeda. Znanstvenici smatraju da se radi o oportunističkom napadu, a fotografije prikazuju samo dvije sekunde vremena.

Suri orlovi su jedna od najraširenijih vrsta ptica grabljivica – žive u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Raspon krila se kreće do 2.40 metara a ubija oštrim kandžama i kljunom.

Lovac.info prema Daily Mail
Zadnja izmjena Nedjelja, 23 Veljača 2014 20:58
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023