Termovizija u lovištu

Napisao  Subota, 20 Listopad 2012 12:15
Termovizija Termovizija

"Ključ skrivenih ljepota našeg svijeta je u mogućnostima da to vidimo„ Termovizijski sustavi uspješno se koriste u vojsci, policiji, kontroli granica, prometu, zaštitarstvu, vatrogastvu, industriji, energetici, ekologiji, medicini, veterini, građevinarstvu, elektrotehnici, strojarstvu i svagdje gdje su procesi promatranja  zamijećene temperature... U svrhu promatranja u lovstvu i sličnim granama na što mislimo boravak u prirodi koriste se mobilni ručni termovizijski uređaji minimalnih rezolucija 240 x 180 piksela te 320 x 240 piksela sa različitim ekstenzijama za povećanje slike i to kao monokulari i dalekozori...

Naše ljudsko oko pruža više od 80 % informacija s kojima opažamo naš okoliš, sva ostala osjetila podređena su tome. Naš vizualni dojam će odlučiti ono što mi osjećamo, ono što znamo ili vjerujemo da znamo. Vizualni sustav uvijek mora biti prilagođen specifičnim situacijama, a to možemo uspjeti jer smo naučili kako bi poboljšali naše relativno ograničenje vizije, te u tu svrhu čovjek pronalazi nove tehnologije. Često je ogromna razlika između onog što vidimo prostim okom i ono što vidimo sofisticiranim tehnologijama, a prvenstveno ovdje uključujemo termo vizijski sustav.  U ovom tekstu želimo isključivo prikazati termovizijski sustav promatranja, te sa najboljom za sada pronađenom noćnom optikom bez namjere omalovažavati tu tehnologiju. Poslužit ćemo se jednom uzrečicom odnosa noćne optike i termovizije a ona glasi „ Puno više vidljivog, a ipak oku nevidljivog „  Na priloženoj fotografiji promatran je isti objekt  sa za sada najjačom noćnom optikom i srednje jakim termovizijskim monokularom. U jednom i drugom slučaju je osoba stajala u grmlju.

termovizija-vs-ic-kamere

Usporedba pogleda kroz IC noćnu optiku s pogledom na isti objekat kroz termovizijski uređaj (vidljive su prednosti termovizije desna fotografija)

Mnogi stručnjaci će odmah ustati kako su to dvije različite tehnologije pa kao ne bi se dale uspoređivati, u jednom dijelu su čak i u pravu, ali očito zajednička svrha je mogućnost viđenja kad našem oku to nije moguće. Mnogo puta smo se našli u situaciji da je proizvod tek izašao , a u pravilu kada se počeo primjenjivat  već nastaje iduća generacija srodnih uređaja pa tako se ovdje radi i o termovizijskom  sustavu. Potrebno je istaknuti da u razvoju mnogih novih tehnologija koje su danas u opticaju industriji i općoj upotrebi  potječu iz vojnog područja i razvoja.

Termovizijski sustavi uspješno se koriste u vojsci, policiji , kontroli granica , prometu , zaštitarstvu , vatrogastvu, industriji, energetici , ekologiji , medicini , veterini , građevinarstvu , elektrotehnici , strojarstvu   i svagdje gdje su procesi promatranja  zamijećene temperature.

Svakom noćnom uređaju kako bi se u iznimnoj situaciji u kojoj nema nikakvog osvjetljenja na što mislimo mrkli mrak ( 0 luksa ) potrebno je dodatni izvor svijetla u smislu iluminatora ili lasera  dok termovizijskom  uređaju  nije potrebno ništa. Svaki noćni uređaj ima ograničenje u radu kod pojave veće količine svijetla, skuplji noćni uređaji posjeduju (Auto- Gating ) što je elektroničko rješenje koje smanjuje radni ciklus napona katode i brzo prebacivanje napon na  off. mod  rada uređaja. Očuvanje visoke MTF (Modulation Transfer Function)  rezolucije koja je dobivena na punom radnom naponu, a smanjuje  visoku razinu osvjetljenja na cijev pojačala slike ujedno štiti uređaj.

Termovizijski uređaj nema tih problema, jer u jednakoj mogućnosti raditi po danjem svijetlu i mrklom mraku. 

Termovizijski uređaji djeluju na iznimno velikim udaljenostima u svim uvjetima uključujući potpuni mrak ( 0 luksa ) kiša , snijeg , magla , dim koristeći potpuno pasivni infracrveni mod.               

Proizvođači termo vizijskih uređaja koriste prikaz tzv. „ White termal imaging „ gdje tijela sa najvišom temperaturom prikazuju bijelom bojom ostalo tamnije sivom ili crnom ili obrnuto., 

White-termal-imaging-22White termal imaging-3White-termal-imaging-11

Postoji i „ Color terminal imaging „ što znači da se temperature prikazuju putem toplih boja a ostalo putem hladnih boja. 

color-termal-imaging-1

Termovizijski sistemi koji su danas u opticaju dijele se na stacionirane i mobilne pa tako mobilni mogu biti ugrađeni u posebno opremljena vozila ili ručni.

U svrhu promatranja u lovstvu i sličnim granama na što mislimo boravak u prirodi koriste se mobilni ručni termo vizijski uređaji minimalnih rezolucija 240 x 180 piksela te 320 x 240 piksela sa različitim ekstenzijama za povećanje slike i to kao monokulari i dalekozori. 

FLIR 1 FLIR 2 FLIR 3
 Monokular  Monokular  Dvogled

Vjerujemo da u svrhu lovstva može imat  veliku pomoć u lovištima kako bi isključivo promatrali što se događa u uvjetima kad ljudsko oko to ne može vidjeti , a ni noćnim uređajem.

Konkretno ovim termovizijskim ručnim uređajima dovoljno je da od nekog temperaturnog tijela zamijete samo površinu 5 x5 cm pa tako znamo da se tu nešto nalazi ili kreće.

Mnogo puta smo bili u situaciji da divljač čujemo ali zbog gustog raslinja ili visoke trave i sličnoga ne možemo uočiti o čemu se tu radi ovih problema   termovizijski sustav ne poznaje.

U rano jutro kad se pojavila izmaglica i oku nemoguće vidjeti što je u toj izmaglici ili iza nje ponovo se ovdje iskazuje kao učinkovita termo vizija.

Ova tehnologija promatranja putem termo vizije strahovito bi bila učinkovita u svim lovištima, nacionalnim parkovima , i parkovima prirode kako bi vršili promatranja i imali saznanja čak i o neželjenim kretnjama u lovištima na što isključivo mislimo na lovokradice.

U tu svrhu termovizijski sistem  konkretno  mislimo na nadzor lovišta, nacionalnih parkova i parkova prirode kao proizvod  ne treba nikakvo osvjetljenje pa tako promatrač ili nadzornik ostaje neuočljiv.

Najveća značajka termovizijskog uređaja u lovstvu je bistar pogled kroz mrak, kišu i maglu.

Jako važan segment je da termovizijski uređaji djeluju na velikim udaljenostima pa tako u tablici niže objekat  promatranja veličine prosječnog čovjeka i veličine automobila.

Mogućnosti uređaja prema udaljenosti na kojoj se može promatrati objekt

performanse-termovizija-1

performanse-termovizija-2

Iz sveg iznijeto prosudba je čitatelja o učinkovitoj upotrebi termovizijskog sustava za potrebe lovstva u svrhu opažanja i kontrole i nadzora lovišta.

Dobra Vam kob i bistar pogled

autor teksta: Zoran Mlakar
Zadnja izmjena Subota, 30 Travanj 2016 20:58
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023