Naturalis-Zrno iz Lapue

Napisala  Nedjelja, 08 Studeni 2015 13:45

Naturalis zrno je skoro 100 posto izrađen od bakra koji je posebno otvrdnut. Bakreni ostatak u cijevi puške je zbog toga minimalan. U prednjem dijelu zrno je zabušeno, a rupa je zatvorena plastičnim umetkom.

Prilikom pogotka plastični umetak se utiskuje unutar zrna. To dovodi do kontroliranog stvaranja gljive do odprilike dvostrukog promjera zrna. Ostatak težine je vrlo blizu 100 posto. Okrugla glava zrna ima loš balistički koeficijent što dovodi do ne baš ravne krivulje leta.
Lapua streljivo sa Naturalis zrnom je dostupno u kalibrima 243Win, 6,5x55SE, 308Win, 30-06,8x57IS, 338 Lapua Mag te 9,3x62.
Ovim streljivom je odstreljen manji broj grla divljači prilikom testiranja, te se nemože pouzdati u rezultate.17 grla srneče divljači je ostreljeno na daljinama od 50-150 metara. Prilikom klasičnog pucanja iza plečke na bočno postavljenu divljač bijeg divljači je bio između 20-50 metara. S obzirom da zrno nema sporedne projektile destrukcija mesa nije bila velika. Prilikom pucnjeva na večim udaljenostima hematoma nije bilo, ali prilikom pucanja na udaljenosti od 50 metara je u nekim slučavima bilo večih podljeva.
Kod opisanih bijegova od nastrela bilo je jasno vidljive krvi koja bi se mogla pratiti i bez psa krvosljednika. Ako brinete za potragu, ciljajte malo više prema prednjoj nogi. Oštečenje divljačine će biti malo veće ali i dalje prihvatljivo s obzirom da divljač tada skoro uvjek pada u vatri. Ipak, s obzirom da zrno ne gubi masu i samo deformira, kod lagane divljači treba očekivati kraće bijegove od nastrela.
Sa Naturalis zrnom odstreljena su i 2 mlađa jelena. Jedan je odstreljen na 50 metara pucano koso u prsa koji je pobjegao 10 metara od nastrela. Zrno je bilo ispod kože sa druge strane kod buta, sa vrlo lijepom gljivom i ostatkom mase od 100%. Drugi jelen, šesterac, odstreljen je na udaljenosti od 200 metara. Ulazna rana je bila na lopatici a izlazna kod jetre. Bijeg od nastrela je iznosio 50 metara sa puno krvi.

Zaključak: Ovo deformirajuće zrno je vrlo pogodno krupnijoj divljači gdje može iskazati svoju moč. Prilikom lova na srneću divljač mogu se očekivati kraći bijegovi od nastrela.

 

Zadnja izmjena Nedjelja, 08 Studeni 2015 14:12
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023