Steyr Mannlicher Pro Hunter risanica

Napisao/la  Četvrtak, 03 Ožujak 2016 07:38

Steyr Mannlicher Pro Hunter nastala u srcu Austrije u gradu Steyru. Zbog same lokacije grada na križanjima puteva te najvećeg Austrijskog rudnika nedaleko grada, još od 12 stoljeća ovaj je grad bio glavno mjesto za proizvodnju oružja

Zapravo, nakon 30godišnjeg rata u prvoj polovici 17tog stoljeća, grad Steyr postao je odgovoran za najvišu proizvodnju vatrenog oružja na svijetu.

U novije vrijeme, Mannlicher je postao glavni proizvođač vatrenog oružja u Steyru, gradu koji ima dugačku i jaku tradiciju proizvodnju vatrenog oružja.

Danas se "Steyr Mannlicher" kao što je poznato, bave proizvodnjom i sportskog lovačkog i vojničkog oružja. Jedna od tih pušaka je i Steyr Mannlicher Pro Hunter risanica koja je izrazito popularna.

Iako je ovo nedvojbeno atraktivna risanica, sa svojim proporcijama te izradom sa sintetičkim kundakom, Steyr Pro Hunter ostavlja dojam radne, na neku ruku vojničke puške, za razliku od mnogih tradicionalnih Europskih lovačkih pušaka.

Cijenovno se ova risanica nalazi na središtu tržišta. Ova puška svidjeti će se lovcima koji ne ciljaju na izrazito skupo oružje, poput Sako 85 risanice, ali će dobiti korak više u kvaliteti nego što bi dobili od na primjer Tikke, Browninga ili Remingtona.

Steyr Mannlicher Pro Hunter risanica prepoznatljiva je po jedinstvenom uvijanju na izlasku cijevi iz akcije. Cijev ove risanice je hladno kovana, a njezina završna obrada je poprilično tmurna, kao kontrast kundaku. Cijev također dolazi za tvornički napravljenim navojem na ustima cijevi za montažu plinskih kočnica, ili gdje je dozvoljeno, supresora.

Međutim, kočnica, izbacivanje čahura te magazin su najčudnije komponente ove risanice.

Sigurnosni sistem operira putem kotačića sa tri pozicije koji se nalazi na vratu kundaka.

U otkočenoj poziciji kočnice, vidljiva je crvena točka, a risanicu je moguće isprazniti. U srednjoj poziciji vidi se bijela točkica na kočnici. Kod ove pozicije Steyr Pro Hunter risanica je zakočena ali ju je moguće napuniti i isprazniti. Treća pozicija označuje potpuno zakočenu risanicu pri kojoj iz koćnice izlazi sivi/bijeli klinčić kao osigurač. U ovoj poziciji risanica je zakočena, a zatvarač nije moguće otvoriti.

Ovaj sistem kočnice iziskuje neko vrijeme za navikavanje, ali nakon toga, postaje vrlo efektivan.

Sljedeća neobična opcija Steyr Mannlicher ProHuntera je skidajući dvopozicioni magazin. Sam magazin izrađen je od crnog polimera te prima četiri standardna metka ili tri magnum metka.

Skida se istovremenim pritiskom na sva bočna gumba koji se nalaze ispred štitnika okidača. Ovdje nije ništa posebno ili čudno, međutim, neobično je da se magazin može staviti u risanicu u dva stadija. Prvi stadij(stepenica) omogućuje sigurno držanje magazina u risanici, ali risanica se nakon repetiranja neće napuniti. Magazin se za punjenje treba stisnuti dublje, na drugu stepenicu kako bi bilo moguće punjenje i pražnjenje.

Što se tiče zatvarača, on je izrađen od nehrđajućeg čelika sa 4 ključa koji zatvaraju u cijev. Zatvarač funkcionira izrazito glatko. Zatvarač se vadi rotirajući kočnicu na najstražniu poziciju te nakon toga zatvarač samo klizne iz akcije.

Što se tiče okidača Steyr Mannlicher Pro Hunter risanice, on je izrazito dobar. Bez praznog hoda, prilagodljiv, a okidanje je čisto kao pucanje stakla.
Ova risanica je poprilično glomazna sa svojih 3,4 kilograma.
Kada se uzme sve u obzir, Steyr Mannlicher Pro Hunter risanica odlično je oružje srednjeg cijenovnog razreda te odličan izbor za sve koji traže univerzalnu kvalitetnu pušku za sve vrste lova.

 Steyr Mannlicher Pro Hunter risanica dostupna je u trgovini Ritoša.

 

K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023