Steyr Mannlicher SM 12

Napisao/la  Subota, 10 Listopad 2015 13:08

  • Naziv: SM 12
  • Proizvođač: Steyr Mannlicher
  • Vrsta: Risanica
  • Kapacitet spremnika: 4
  • Kundak materijal: Drveni
  • Dužina cijevi (cm): 56
  • Ukupna dužina (cm): 111
  • Težina (kg): 3.4
  • Cijena: 20.580,00 Kn

Steyr Mannlicher SM 12 je puška risanica koja kombinira  elegantan izgled starih i svijetski poznatih serija Mannlicher Schönauer i Mannlicher Luxus modela s inovativnim i modernim tehnologijama sadašnjice.

Mannlicher je predstavio svoj model 2012. godine na poznatom Europe Shooting Center u Austriji. Glavne značajke modela SM 12 mogu se sažeti u nekoliko riječi kao što su preciznost, sigurnost i tradicija.
Preciznost, jer su Mannlicher-ove cijevi uvijek bile sinonim za točnost, no međutim, novi optimizirani profil cijevi premašit će prethodno postavljene standarde. Kao i dosadašnja izrada i ove cijevi su hladno ručno kovane te sadrže osebujne oznake na vanjskoj konturi.


Dimenzije cijevi su se promjenile tako da je duljina neznatno smanjena ( 600 na 560mm odnosno 650 na 635 za magnum kalibre) zbog udobnosti, ravnoteže i te je smanjena težina ali je cijev nešto debljeg dizajna ( 16.5mm na ustima cijevi) što je rezultiralo poboljšanju performansi.
Sigurnost, novi H.C.S ( ručno napinjanje sustava) inžinjersko je remek dijelo. Pomizanjem kliznog dijela prema naprijed SM 12 sustav; pojavit će se crvena točka te će stražnji kraj udarne igle viriti iz zatvarača. Oba postupka su vrlo glatki, bešumni i vrlo udobni. Primjenom blagog pritiska na ergonomski postavljeno dugme za otključavanje, glatko i nečujno se otključava udarna igla.
Novo dizajnirani podesivi i oštar kombinirani okidač impresionirat će sve one koji nisu koristili mogućnost izravnog okidača. Naravno okidač je podesiv prema zahtjevim i željama pucača.
Kod zaključavanja udarne igle u isto vrijeme se automatski zaključava i sustav okidača.


Tradicija – Svaki lovac zahtjeva vitku, elegantnu i dobro uravnoteženu pušku. Sav taj koncept dobro utjelovljuje SM12. Puška ima novi dizajn kundaka sa elegantno izrezbarenim hrapavim dijelom za držanje te bavarskim naslonom za obraz. Profil kundaka je redizajniran i optimiziran za ciljanje sa optičkim ciljnikom ili crvenom točkom. Dodatno poboljšanje je i inovativno usko metalno kučište zatvarača što ćini ovu pušku jednom od najelegantnijih ovog proizvođača. Sve ove značajke dizajna napravljene su s vrlo dobro izbalansiranim zatvaračem pogodnim za sve lovačke i sprtske situacije.
Činjenica da će puška bit jednako dobra u lovu kao i sportskim natjecanjima, inspirirali su proizvođača da stvori novu definiciju za SM12: “Crossover rifle”.

Steyr Mannlicher SM 12 dolazi u nekoliko standardnih kalibara kao što su: .243 Win., 6,5x55SE, .270 Win., 7x64, 7mm-08 Rem., .308 Win., .30-06 Spr., 8x57JS, 9.3x62.
I magnum kalibrima: 7mm-Rem. Mag., .300 Win. Mag., 8x68S, .300 Weatherby Magnum.

Zadnja izmjena Ponedjeljak, 12 Listopad 2015 17:31
K2 Items