Streljaštvo oružjem na crni barut

Napisao  Četvrtak, 16 Srpanj 2009 03:04
streljastvo_oruzijem_na_crni_barut_puske-mini.jpg Streljaštvo oružjem na crni barut je sport u kojem strijelci koriste replike ili originale starog oružja koje se puni kroz usta cijevi ili na ne cijeloviti metak. Zajedničko svom oružju na crni barut koje se puni sprijeda («prednjače», «arkebuze» «nabijače») predstavlja cijev zatvorena s jedne strane, osim malog otvora za pripalu dimnog baruta pomoću rzličitih izvora iskre (fitilja, kremena ili kapisle).

Streljaštvo oružjem na crni barut

Streljaštvo oružjem na crni barut je sport u kojem strijelci koriste replike ili originale starog oružja koje se puni kroz usta cijevi ili na ne cijeloviti metak. Zajedničko svom oružju na crni barut koje se puni sprijeda («prednjače»,«arkebuze» «nabijače») predstavlja cijev zatvorena s jedne strane, osim malogotvora za pripalu dimnog baruta pomoću rzličitih izvora iskre (fitilja, kremena ilikapisle).

Oružje se puni isključivo dimnim (crnim) barutom, i olovnim projektilom. Za poboljšanje balističkih svojstava koriste se još razni podmazi za kugle, krpice (koje omogućuju bolje prijanjanje kugle uz stijenku cijevi) i punila koja popunjavaju prostor između baruta i kugle (najčešće kukuruzna krupica).Zanimljivo da ni nakon što je cijeloviti metak (čahura, kapisla, barut, projektil) ušao u sveopću primjenu, od ratne, preko lovačke do sportske, «nabijače» nikad nisu u potpunosti zaboravljene. Mnogim našim djedovima «nabijača drotarica» bila je prva lovačka puška a ako pažljivije pogledamo fotografije s kraja XIX i početka XX st. s raznih streljačkih natjecanja osobito na velike daljine uočit ćemo puške i pištolje na crni barut.

streljastvo_oruzijem_na_crni_barut_puske.jpg

Suvremena povijest streljaštva oružjem na crni barut počinje dvadesetih godina prošlog stoljeća kad grupa kolekcionara starog oružja i vrsnih strijelaca u SAD-u organiziraju natjecanja namjenjena isključivo oružju na crni barut.1971. godine osnovan je MLAIC (Muzzle Loaders Associations International Committee) kao središnja organizacija crnobarutaša. Okuplja 27 nacija, a Hrvatska je u njoj još kao promatrač, zastupljena preko Streljačkog društva Hrvatski arkebuziri, nažalost odnedavna pokojni Branko Nikolić - Brada ili Blackpowder nije više sa svojim Hrvatskim arkebuzirima.
Promjenom zakonske regulative (Zakona o oružju) od 01.09.2007.g.pojednostavljuje se nabava, držanje i korištenje oružja na crni barut i građanimaHrvatske, tako da su stvoreni uvjeti za intenzivnije bavljenje tom atraktivnom streljačkom disciplinom.

Kako ne bi nedostajalo kvalitetnog oružja i opreme pobrinula se tvrka RUSAN odnosno MIKRON d.o.o.  iz Marije Bistrice, zastupnik tri značajna svjetska proizvođača oružja na crni barut  CHIAPPA, PIETTA, PEDERSOLI.

Od jeseni je SD Hrvatski arkebuziri planiralo započeti seriju tečajeva za sve one koji sežele upoznati sa ovom atraktivnom vrstom streljaštva.


UPOZORENJE !
Pušku koju ste izvukli sa dedinog tavana OBAVEZNO podvrgnite pregledu kod ozbiljnog puškara i podvrgnite tormentaciji u nekom od zavoda za ispitivanje oružja prije upotrebe!

 

streljastvo_oruzijem_na_crni_barut_puske.jpg
Pokojni Branko Nikolić - Brada ili Blackpowder jedan od osnivača Hrvatskih akebuzira

 

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023