Nakon gostinjskog lova odlikovanja primilo društvo i šest njegovih članova

Napisao  Srijeda, 21 Prosinac 2016 12:40

Lovačko društvo „Psunj“ iz Orljavca sa 108 članova, koje je najbrojnije u Požeško-slavonskoj županiji, zajedničkim gostinjskim lovom, te svečanom sjednicom proslavilo je 70 godina rada.

Danas gospodare sa državnim lovištem Istočni Psunj površine 2985 hektara, te zajedničkim županijskim lovištima Orljavac(4062 hektara) i Poljanačke šume(2045 hektara).

Obilježavanje velikog jubileja počelo je zajedničkim prigonskim lovom na divlje svinje sa više od stotinu sudionika među kojima su bili predstavnici prijateljskih i susjednih društava, te gosti iz drugih krajeva Hrvatske i susjedne Slovenije, a odstrijelili su 15 svinja.

Na poziv predsjednika „Psunja“ Željka Loknera oni su odali počast divljači, a budući je mladi lovac Antonio Kosac (LD „Šljuka“ Brestovac) po prvi puta odstrijelio divlju svinju uslijedio je popularni običaj „krštenja“ lovca kojom prigodom su mu presudili po tri vruće i hladne po turu, te šest mokrih što je on dobro podnio uz burno navijanje prisutnih lovaca i gostiju.

-Skupina zaljubljenika u prirodu i lov 1946. godine osnovala je u Sloboštini lovačko društvo što su počeci ovdašnjeg lovstva, ovdje su sedamdesetih godina dolazili strani lovci, devedesetih su se orljavački lovci priključili obrambenim postrojbama Hrvatske vojske, a od 2000. godine dobrovoljnim radom grade lovački dom koji je uređen i opremljen zajedno sa pratećim prostorima

– kazao je o povijesti LD „Psunj“ na svečanosti predsjednik Lokner, a tu su bili brojni gosti među kojima Zdravko Vujnović, predsjednik Županijskog lovačkog saveza, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, zapovjednik vojarne Mato Tomašević, načelnik brestovačke općine Zdravko Mandić i predsjednik Općinskog vijeća Tomo Vrhovac, zamjenik gradonačelnika Požege Darko Puljašić i mnogi drugi.

-Ovo je najveće društvo, vidljivo je dobro gospodarenje, a slijedi natječaj za daljnji zakup lovišta pri čemu će prednost imati lovačka društva- kazao je čestitajući jubilej požeško-slavonski župan Tomašević.

Načelnik Mandić je rekao da se malo tko može pohvaliti ovakvim jubilejom, te da će općina će i nadalje davati potporu u radu.

-Mnogo ste napravili poglavito zadnjih desetak godina gradnjom potrebnih objekata na ponos svih lovaca ovog kraja- kazao je izaslanik predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza Đure Dečaka Zdravko Vujnović pohvalivši suradnju lovaca i čelništva županije.

Župan Tomašević i izaslanik Vujnović uručili su odličja Hrvatskog lovačkog saveza pri čemu je LD „Psunj“ uz 70 godina rada dobilo zlatnu plaketu, a njegov predsjednik Lokner srebrnu, dok su odličja trećeg reda primili Ivica Babić,Vlado Balas,Ivica Paulić,Goran Ivičić,Dražen Tuličić i Ž. Lokner, te drugog reda Miroslav Šostarko(posmrtno),Ivan Podobnik,Stjepan Zagrajšek,Ivan Samardžić,Ivan Matijanić i Ivan Špigelski.

Vujnović uručio je slavljenicima poklon Županijskog lovačkog saveza, a Ante Vitalia poklon susjednog LD „Jelen“. Dodijeljene su zahvalnice pojedincima,sponzorima i institucijama za suradnju i potporu, a tijekom druženja nastupio je tamburaški sastav pod vodstvom Brune Mršića.

 

Izbor : pozega.eu
/Foto: V.P./
Zadnja izmjena Srijeda, 21 Prosinac 2016 13:10