Dan Hrvatskog lovačkog saveza

Napisao  Ponedjeljak, 12 Prosinac 2016 12:02

Dan uoči datuma osnutka Hrvatskog lovačkog saveza koji je 10. prosinca 1925. osnovan pod nazivom Savez lovačkih društava za Hrvatsku i Slavoniju u prostorijama Hrvatskog lovačkog saveza upriličena je svečana proslava. 

Proslavi 91. obljetnice neprekinutog rada i djelovanja odazvao se  Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede  i  izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske uz kojeg je bio i Ivica Francetić, pomoćnik ministra za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju sa suradnicima. U ime Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića svečanosti je nazočio njegov izaslanik Miro Laco sa suradnicima. Proslavi je nazočio i general Mladen Markač, Antun Palarić te mnogobrojni uzvanici.

Proslavi su uz uzvanike nazočili svi članovi Izvršnog odbora kao i dobitnici Zlatnog odlikovanja s likom svetog Huberta Hrvatskog lovačkog saveza. Zlatno lovačko odlikovanje s likom svetog Huberta najviše je lovačko odlikovanje Hrvatskog lovačkog saveza koje je ustanovljeno 2013. godine.

Prijedlog za dodjelu Zlatnog lovačkog odlikovanja s likom svetog Huberta podnosi Izvršni odbor županijskih lovačkih saveza, odnosno Lovačkog saveza Grada Zagreba uz posebno obrazloženje za dodjelu, kao i predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza. Stoga, ovo odlikovanje svake godine može primiti najviše 25 lovaca.

Odlikovanje je izrađeno od plemenitih metala i pozlate reljefnog prikaza lika mladog lovca, psa i jelena s rogovima između kojih se ističe iluminirani križ. Uz ovo lovačko odlikovanje dodjeljuje se i isprava odlikovanja. Ovo odlikovanje uručuje se jednom godišnje u prigodnoj svečanosti na Dan Hrvatskog lovačkog saveza.

Lovačka odlikovanja i priznanja su najviši znaci javnih priznanja koji se dodjeljuju za izuzetne zasluge i doprinos razvoju i unapređenju lovstva, uzgoja i zaštite divljači, zaštite prirode i čovjekovog okoliša, razvoju i implementaciji lovne kulture, edukacije i etike, međunarodnoj stručnoj suradnji i razvoju Hrvatskog lovačkog saveza u cjelini.


Ove godine odlikovanje su primili:

Ivan Jergović IZ Lovačkog saveza Zagrebačke županije, Ignac Štrucl iz Lovačkog saveza Krapinsko-zagorske županije, Miroslav Vidaković iz Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije, Ivan Latin iz Lovačkog saveza Karlovačke županije,

Petar Silić iz Lovačkog saveza Varaždinske županije, Vjekoslav Flamaceta iz Lovačkog saveza Koprivničko-križevačke županije, Miroslav Zeman iz Lovačkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije, Antun Loknar iz Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije,

Ivan Baričević iz Lovačkog saveza Ličko-senjske županije, Antun Rap iz Lovačkog saveza Virovitičko-podravske županije, Josip Delorenci iz Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije, Damir Škrinjarić iz Lovačkog saveza Brodsko-posavske županije,

Danijel Telesmanić iz Lovačkog saveza Zadarske županije, Ante Milardović iz Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije, Petar Knez iz Lovačkog saveza Šibensko-kninske županije, Tomislav Vrabec iz Lovačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije,

Nediljko Stanić iz Lovačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije, Franko Udovičić iz Lovačkog saveza Istarske županije, Jurica Kapović iz Lovačkog saveza Dubrovačko-neretvanske županije, Vid Galović iz Lovačkog saveza Grada Zagreba,

Josip Carović iz Lovačkog saveza Međimurske županije, a ispred Hrvatskog lovačkog saveza odlikovanje su primili Ivan Katavić, Marijan Grubešić, Bruno Vukić i Mile Ćuk. Ovo je godine tako zabilježeno da je ovo odlikovanje od njegova ustanovljenja primio stoti dobitnik.


Želeći potaknuti izvrsnost u studiranju studenata preddiplomskih, dodiplomskih i poslijediplomskih studija znanstvenog područja biotehničkih znanosti, znanstvenih polja poljoprivrede i šumarstva, znanstvene grane lovstvo Izvršnog odbora Hrvatskog lovačkog saveza ove godine je po prvi puta raspisao Natječaj za dodjelu stipendija.

Natječaj je raspisan zahvaljujući dobrom gospodarenju ali i velikim dijelom zahvaljujući provedbi javnih ovlasti. Nakon zaključenja natječaja i provjere uvjeta utvrđeno je kako 11 studentica i studenata udovoljava sve kriterije za primitak stipendije.

Stipendije su primili Luka Bardić, Nikola Budak, Karlo Čolić, Tomislav Dumić, Marinela Durdov, Marc Gros, Josip Kulušić, Albert Ofner, Matija Petrović, Zrinka Tolušić i Toni Železnik. Sa stipendistima je na svečanosti proslave godišnjice Hrvatskog lovačkog saveza i službeno potpisan ugovor o stipendiranju.

 

Izvor : www.hls.com.hr
Zadnja izmjena Srijeda, 21 Prosinac 2016 12:39