„Foto-lov u hrvatskim lovištima“ zanimljiv vodič za lov fotoaparatom

Napisao  Petak, 16 Prosinac 2016 12:18

Ne slučajno požeški kraj odabran je za prvo predstavljanje knjige „Foto-lov u hrvatskim lovištima“ autora Tugomira Pempera iz Bjelovara, održano u objektu „Zlatni lug“ u Donjim Emovcima.

Tu je bio dio požeških lovaca okupljenih zajedno sa Zdravkom Vujnovićem, predsjednikom Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije, koji je dao potporu objavljivanju ove zanimljive knjige u nakladi Družbe bilogorskog kovrtnja iz Gornjih Plavnica.

Sudionike je pozdravio novinar lovačkih glasila i portala pozega.eu Jelenko Topić zahvalivši autoru na pripremi i uređivanju knjige, a potom je autor Tugomir Pemper govorio o potrebi njenog objavljivanja. Predsjednik Županijskog lovačkog saveza Zdravko Vujnović zahvalio je Pemperu na uloženom trudu.

 

-Prirodne ljepote krase naše krajeve i lovišta, a ovom knjigom ih prezentiramo široj javnosti, te ona popunjava prazninu u ovom segmentu – naglasio je Vujnović kojemu je autor, kao i ostalim sudionicima uručio primjerke knjige.

-U sklopu turističke ponude pojavljuju se neke nove vrste usluga kao napr. lov fotoaparatima umjesto puškom, tzv. foto-lov, poznatijeg naziva foto-safari.
U svijetu je sve više poklonika, a i kod nas ima zahtjeva za takvom vrstom turističke usluge- kaže T. Pemper dodajući da je nužno predstaviti mogućnosti domaćeg foto-lova na stranom turističkom tržištu,a o tomu trebaju biti dobro obaviješteni i naši foto-lovci.

„Foto-lov u hrvatskim lovištima“ biti u toj funkciji i pomoći bržem razvoju lovnog turizma i korištenju prirodnih ljepota i bogatstva životinjskog svijeta za snimanje fotografija.
Na jednom mjestu mogu se pronaći sve osnovne informacije o divljači u hrvatskim lovištima te informacije o lovnim potencijalima, ponašanju i običajima u lovu, kao i adresama za kontakt i organizaciju lovnih aktivnosti i za lovce s puškom i lovce s fotoaparatom.


Takvih informacija do sada nije bilo objedinjenih sažeto, jednostavno i razumljivo, te je zahtijevalo od zainteresiranih lovaca-turista ponekada neuspješnu potragu za njima.
Na potrebu postojanja ove publikacije ukazuju i lovno-turističke agencije, kao i svi drugi od kojih se očekuje sudjelovanje u promidžbi lovnog turizma, a također i lovozakupnici i pružatelji svih drugih lovnih usluga u lovištu i izvan njega.

Raznovrsni sadržaj publikacije „Foto-lov u hrvatskim lovištima“ ima promidžbeni, ali i edukativni značaj jer to nije korisna literatura samo za lovačku populaciju, nego je izvor osnovnih informacija o prirodi i lovstvu za različite skupine građana bez obzira na njihove godine starosti.

„Foto-lov u hrvatskim lovištima“ sastoji se od nekoliko povezanih cjelina. Čitatelji se upoznaju s uvjetima u kojima se naš lovni turizam pojavljuje na lovačkom turističkom tržištu te s pojmovima o foto-lovu, a zatim i s popisom i biološkim osobitostima najčešće divljači koja obitava u hrvatskim lovištima. Tu su još tekstovi o lovačkoj etici,običajima i lovačkoj tradiciji.

Lovstvo je gospodarski fenomen, tradicijska sportsko-rekreativna i turistička aktivnost čovjeka,no ima i kulturološki značaj. U jednom poglavlju govori se o divljači u umjetnosti te o našim i svjetskim animalistima. Zanimljiva su i korisna poglavlja sa popisom svih lovačkih saveza županija i zastupljenost pojedinih vrsta divljači na lovištima,te popis lovnih turističkih agencija.

Na taj način se svim foto-lovcima olakšava odluka kamo i kako u foto-lov.

 

Izvor: pozega.eu
Zadnja izmjena Utorak, 20 Prosinac 2016 16:13