Talijanski lovac u Kršanu umjesto šljuke upucao sebe

Napisao/la  Ponedjeljak, 26 Siječanj 2015 00:47

U nesreći u lovu, koja se dogodila 17. siječnja u jutarnjim satima u lovištu na području Kršana, teško je ozlijeđen 64-godišnji talijanski državljanin.

Nesreća se dogodila kada je talijanski državljanin, tijekom lova na šljuke, u jednom trenutku sklopio napunjenu pušku i krenuo prema mjestu gdje je pas tragač signalizirao divljač. Muškarac se tada poskliznuo niz zemljani nasip te mu je puška pala, prilikom čega je došlo do njenog samoopaljenja.

Lovcu je pružena liječnička pomoć na HMP Labin, a potom i u KBC Sušak, gdje je utvrđeno da je teže ozlijeđen.

Oprez u lovu

Kako bi se izbjegle nesreće u lovu, odnosno kako bi se zaštitila sigurnost svih sudionika lova, ali i drugih građana te imovine, apeliramo na pojačan oprez lovaca te na pridržavanje pravila lovačkog ponašanja.

Način ponašanja sudionika lova propisan je Zakonom o lovstvu i brojnim pravilnicima koji detaljnije razrađuju pravila kojih su se lovci dužni pridržavati. Tako je propisano da se lovačko oružje i naboji mogu upotrebljavati samo ako ne ugrožavaju sigurnost ljudi i imovine.

Zakonom o oružju je propisano kako je lovačko oružje ''vatreno oružje kategorije B kojim se smije loviti divljač po propisima o lovstvu''. Lovačko oružje ne smije se nositi bez oružnog lista i isprave o identitetu te se ne smije upotrebljavati izvan lovišta, civilnih strelišta ili drugih mjesta koja su određena za vježbe gađanja. Uz oružje, i streljivom se mora postupati s osobitom pažnjom, a to se prije svega odnosi na pravilno čuvanje, pravilnu i stručnu upotrebu, nošenje, prenošenje i držanje oružja u ispravnom stanju. Oružje i streljivo moraju se čuvati tako da nisu dostupni osobama koje ga nisu ovlaštene posjedovati (pogotovo djeci), i to zaključani i odvojeni u metalnom ormaru, sefu ili sličnom spremištu. Vlasnik je dužan oružje čuvati u stambenom ili drugom prostoru u mjestu prebivališta, a ukoliko odlazi na vrijeme duže od godinu dana, oružje treba predati na čuvanje osobi koja ima oružni list za držanje ili držanje i nošenje oružja ili ovlaštenom trgovcu oružjem. Zakon isto tako propisuje da se oružje za lov može posuđivati, ali samo osobama koje imaju oružni list za takvu vrstu oružja ili odobrenje za nabavu takve vrste oružja. U slučaju gubitka ili krađe lovačkog oružja i streljiva, vlasnici su dužni bez odgode prijaviti policiji takve događaje.

U cilju izbjegavanja nesreća u lovu, podsjećamo na neka osnovna pravila sigurnosti u lovu:

  • prilikom odlaska i povratka iz lova, odnosno izvan lovišta i strelišta, oružje se mora prenositi nenapunjeno u odgovarajućim navlakama ili kovčezima
  • lovačko oružje nije dopušteno upotrebljavati u vrijeme smanjenje vidljivosti, za vrijeme elementarnih nepogoda i noću, osim za vrijeme mjesečine pri odstrelu određenih vrsta divljači
  • kada se ne lovi, oružje treba biti prazno
  • oružje se ne smije ostavljati bez nadzora (naslonjeno na drvo, u automobilu ili slično)
  • oružjem se mora rukovati oprezno i odgovorno
  • oružje se ne smije okretati prema sebi ili drugim osobama, već uvijek u sigurnom smjeru
  • prst se ne smije držati na otponcu
  • prije i za vrijeme lova ne smije se konzumirati alkohol.

Budući da se najveći broj nesreća u lovu događa zbog slabog raspoznavanja lovaca po obraslim i šumskim prostorima, sudionici lova trebali bi nositi reflektirajuće/jasno vidljive kape ili prsluke narančaste ili crvene boje.

mup.hr, 19.01.