Krivolovci - nova pošast Biokova

Napisao/la  Petak, 04 Travanj 2014 00:02

srzic-biokovo-veparNakon što su članovi Lovačke udruge “Biokovo” početkom ovoga mjeseca u suradnji s policijom uhvatili krivolovca koji je lukom i strijelom krivolovio divlje svinje situacija u Makarskoj se dodatno zahuhtava. Predsjednik LU Biokova, Dragan Srzić, trebao je biti fizički napadnut na jednoj od lovačkih čeka. Naime, ime jednog potencijalnog krivolovca bilo je spomenuto policiji na što je ovaj dojurio na čeku gdje je trebao biti Srzić i stao vikati i prijetiti. Krivolovce u posljednje vrijeme zanimaju samo divlje svinje. Odgovor na pitanje zašto je to tako možda leži u činjenici da se za kilogram veprovine može dobiti oko 25 kuna, što bi značilo da se na divljoj svinji od stotinjak kilograma vrlo lako, kad se njeno meso preproda ugostiteljima, zaradi oko dvije i pol tisuće kuna. No, problem je što su krivolovci počeli pojačano odstrijeljivati divlje svinje i uzimati samo određene dijelove životinje dok ostatak puštaju da se raspada.

biokovo

Nakon što su članovi Lovačke udruge “Biokovo” početkom ovoga mjeseca u suradnji s policijom uhvatili krivolovca koji je lukom i strijelom krivolovio divlje svinje situacija u Makarskoj se dodatno zahuhtava.

Predsjednik LU Biokova, Dragan Srzić, trebao je biti fizički napadnut na jednoj od lovačkih čeka. Naime, ime jednog potencijalnog krivolovca bilo je spomenuto policiji na što je ovaj dojurio na čeku gdje je trebao biti Srzić i stao vikati i prijetiti. Srzić je tada bio na putu na na toj čeki bio je njegov kolega. Čuvši potencijalnog krivolovca počeo je izvikivati svoje ime na što je „krivolovac“ navodno počeo vikati  “Di je Dragan, di je Dragan, on će mene prijavljivati, ubit ću ga...”. Što bi bilo da je predsjednik LU bio na toj čeki, bi li došlo do pucnjave i težih posljedica?

Nekoliko dana poslije, nepoznat netko je vozilom gotovo srušio lovačku kućicu koja lovcima udruge služi kao odmorište. O svemu je upoznata policija, a Srzić napominje da je njegova dužnost kao predsjednika Lovačke udruge da prijavljuje svaki trag i naznaku krivolova, a da je za sve ostalo nadležna policija i sudstvo.

Krivolovce u posljednje vrijeme zanimaju samo divlje svinje. Odgovor na pitanje zašto je to tako možda leži u činjenici da se za kilogram veprovine može dobiti oko 25 kuna, što bi značilo da se na divljoj svinji od stotinjak kilograma vrlo lako, kad se njeno meso preproda ugostiteljima, zaradi oko dvije i pol tisuće kuna. No, problem je što su krivolovci počeli pojačano odstrijeljivati divlje svinje i uzimati samo određene dijelove životinje dok ostatak puštaju da se raspada.

Također, prema primača lovaca, krivolov je uhvatio toliko maha da je više teško kontrolirati pucnjavu. Područja na kojima operiraju krivolovci su i mjesta „tajnih“ sastajanja mladih. Što ako metak zadesi nekog Romea?

Onda će se institucije početi hvatati za glavu.

Lovac.info, prema Slobodna Dalmacija, V.U., 28.03.
Zadnja izmjena Petak, 04 Travanj 2014 18:41