O štetama od divljih svinja u Hrvatskoj

Napisao/la  Utorak, 01 Travanj 2014 10:13

divlja svinjaU Osijeku je predstavljen projekt iz područja lovnog gospodarstva kojeg je inicirao Miroslav Benko, doktor šumarskih znanosti iz Varaždina. Riječ je europskom projektu kojim bi se trebale umanjiti štete koje na poljoprivrednim površinama uzrokuju divlje svinje. U Hrvatskoj godišnja zabilježena šteta na poljoprivrednim površinama koje su počinile divlje životinje iznosi između 20 i čak 50 milijuna kuna. Hrvatske šume su prošle godine preko osiguravateljnog društva na ime šteta koje je napravila divljač isplatile oko 4 milijuna kuna. Zbog nadoknade šteta vlasnicima poljoprivrednih površina u velikim je problemima i sve više naših lovačkih društava, čiji prihodi od članarina nerijetko ne uspijevaju pokriti prijavljene štete. To je problem gotovo svih europskih zemalja.

prascici

U Osijeku je predstavljen projekt iz područja lovnog gospodarstva kojeg je inicirao Miroslav Benko, doktor šumarskih znanosti iz Varaždina. Riječ je europskom projektu kojim bi se trebale umanjiti štete koje na poljoprivrednim površinama uzrokuju divlje svinje. 

U Hrvatskoj godišnja zabilježena šteta na poljoprivrednim površinama koje su počinile divlje životinje iznosi između 20 i čak 50 milijuna kuna. U Mađarskoj su takve štete prošle godine iznosile 8 milijuna eura. Hrvatske šume su prošle godine preko osiguravateljnog društva na ime šteta koje je napravila divljač isplatile oko 4 milijuna kuna. Zbog nadoknade šteta vlasnicima poljoprivrednih površina u velikim je problemima i sve više naših lovačkih društava, čiji prihodi od članarina nerijetko ne uspijevaju pokriti prijavljene štete. To je problem gotovo svih europskih zemalja.

Klimatske promjene dovele su do promjena u ponašanju divljih svinja – pare se i po dva puta na godinu a legla imaju do 8 mladih (nerijetko i više). Divlje svinje više nemaju prirodnih neprijatelja, kakvi su bili vuk, ris i medvjed, pa je danas cijela Europa suočena s problemom ogromnih šteta zbog rasta populacije divlje svinje.

Zahvaljujući ovom projektu bit će ustrojen sustav praćenja divljih svinja te prikupljanja i razmjene podataka između država – sudionica u projektu čija je procijenjena vrijednost 3 milijuna eura.

Projekt, koji će trajati tri godine, trebala bi sufinancirati i Europska unija, a cilj mu je štete na poljoprivrednim površinama smanjiti za 10 posto. Na projektu će sudjelovati deset zemalja jugoistočne Europe, a njegov nositelj je Hrvatski lovački savez. U tih deset zemalja godišnje se odstrijeli 150 tisuća grla divljih svinja.

eVarazdin, J.N., 31.03.
Zadnja izmjena Ponedjeljak, 31 Ožujak 2014 21:55