Famozna markica

Napisao  Srijeda, 17 Veljača 2010 04:41

Naš čitatelj donosi nam interesantan osvrt na upotrebu lovačke iskaznice, sa svojim mišljnjima i komentarom:

Dobroj Kobi iz rujna prošle godine, načelnik odjela za Upravne poslove g. Branko Plenča iznosi detalje koji nemaju nikakvo valjano uporište, tiču se izdavanja oružja na temelju lovačke iskaznice. Tamo stoji .."Bit je u tome da se držanje i nošenje oružja dozvoli nekome tko konzumira aktivnosti lova pri čemu se na ovaj način provjerava bavi li se uistinu lovom. Stoga policijska uprava ili postaja osim lovačke iskaznice koja treba biti važeća, u upravnom postupku, uz formalno ispunjavanje uvjeta, može zatražiti i utvrđivanje dodatnih činjenica i dokaza"....

Molimo za Vaše komentare u vezi teme i stava našeg lovca čitatelja.

U Dobroj Kobi iz rujna prošle godine, načelnik odjela za Upravne poslove g.Branko Plenča iznosi detalje koji nemaju nikakvo valjano uporište, tiču se izdavanja oružja na temelju lovačke iskaznice.

Tamo stoji .."Bit je u tome da se držanje i nošenje oružja dozvoli nekome tko konzumira aktivnosti lova pri čemu se na ovaj način provjerava bavi li se uistinu lovom. Stoga policijska uprava ili postaja osim lovačke iskaznice koja treba biti važeća, u upravnom postupku, uz formalno ispunjavanje uvjeta, može zatražiti i utvrđivanje dodatnih činjenica i dokaza"

Ovakvom razmišljanju u demokratskom ozračju jednostavno nema mjesta.

Konzumiranje lova je vrlo širok pojam. Pogledajte zakon (definicija lova). Zacijelo se u Načelnikovom razmišljanju konzumentima lova smatraju isključivo članovi lovačkih društva i njihovih saveza !?

A što ćemo sa onima koji nemaju mogućnosti biti članom udruge, koji to ne žele (jer i ne moraju po Ustavu) ili nisu u situaciji.

Što s onima koji lov „konzumiraju"  putem lovnih agencija, ponuda u medijima, vlastitim lovištima ili.. kao gosti npr. ?

A oni koji svoj lov plaćaju a ne „konzumiraju" iz skromnih članarina  !?

Puno je lovaca, iz lovom siromašne  Dalmacije, koji odlaze u Slavoniju, Međimurje, svoje lovačke ambicije zadovoljavaju u Lici ili pak putuju u Mađarsku, Sloveniju...

I doma drže svoje oružje.

Kako od njih zatražiti dokaz da „konzumiraju pravo lova" ? Autobusnom kartom, potvrdom agencije ?

Na ovaj način potpuno se diskriminira ustavno pravo pojedinca da sam odlučuje o članstvu u udrugama a ujedno se tiče i informacije koje još uvijek nažalost vlada u lovačkim krugovima da ako niste članom udruge da će vam se oduzeti oružje !?

Netočno!

 

Druga stvar koja se tu pojavljuje je lovačka iskaznica.

To je službena isprava kojom se dokazuje da ste lovac.

Ok, sjajno, potpuno ispravno !

No zašto svake godine ispočetka sa 200 odn. 250 kuna dokazivati isto ??

Zašto kupujemo od HLS-a markicu i zašto je baš HLS taj koji izdaje Lovačku iskaznicu ?

To je identično kao da vam Hrvatski Auto klub (HAK) izdaje vozačku dozvolu i na koju svake godine isti HAK na vozačku dozvolu lijepi markicu da time dokažete da ste upravo  i opet vozač i da uistinu vozite !?

... svoje vozilo.

Daleko racionalnije je da MUP izda lovačku iskaznicu koja vam vrijedi kao npr. vozačka dozvola jer isti MUP ionako vrši i evidentira sve što je bitno za nekoga da bi posjedovao oružje. Što je na koncu u skladu i sa zakonom.

Tim potezom bi se u Državnu blagajnu (umjesto u jedan savez) slijevao solidan prihod u ionako ovim teškim kriznim vremenima.

Na koncu sve službene isprave izdaje država a zašto i kako je ovaj prijedlog i odluka u Saboru nonšalantno prošla pitajmo se a i možemo zaključiti.. bez puno mozganja jer  su sabornici puno više opterećeni sami sobom (i svojim aferama) i drugim  problemima uhljebljivanja nego što je „sitna stavka Hrvatskog lovstva".

A u biti uopće nije tako sitna stavka. Tu je armija od 55 tisuća lovaca, koliko tek onih koji imaju oružje  pa kad se sve to pomnoži svake godine (uz sva ostala davanja) dođemo do svote od koje boli glava.

I tu netko jako dobro profitira.

Gotovo 14.000.000  kuna

Autor: Josip Kovačević

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58